Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

LTV vienojas ar Igauniju par sadarbību krievu kanāla izveidē

© f64

VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV) valde ar Igaunijas sabiedriskā medija EER valdi parakstījusi nodomu protokolu, kas Latvijas valdības pozitīva lēmuma gadījumā ļautu apvienot abu televīziju intelektuālos un materiālos resursus krievu valodas kanāla izveidē, informē LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte.

Tiekoties ar Igaunijas sabiedriskā medija valdi, LTV konstatējusi, ka abiem sabiedriskajiem medijiem ne tikai sakrīt redzējums par krievu valodas kanāla mērķiem, uzdevumiem un kanāla zīmola vērtībām, bet ir arī kopīgs redzējums par darāmajiem darbiem, to vidū tiem, kuri darāmi kopā, lai mazinātu projekta izmaksas un to veiksmīgi īstenotu.

"Sarunu rezultātā ir parakstīts nodomu protokols, kas Latvijas valdības pozitīva lēmuma gadījumā ļaus apvienot abu televīziju intelektuālos un materiālos resursus," informē Belte.

Tikšanās laikā abas puses apmainījušās ar informāciju par jau paveikto Latvijā un Igaunijā, kā arī par pašreizējo situāciju abās valstīs saistībā ar krievu valodas kanāla izveidi.

Ja iecerētā kanāla krievu valodā izveide valstiskā līmenī tiks akceptēta un process tiks uzticēts LTV, Latvijas un Igaunijas sabiedriskie mediji ir gatavi jau tuvākajā laikā sākt darbu pie Latvijas un Igaunijas kopīgā kanāla zīmola izstrādes, mārketinga stratēģijas plānošanas un kopīga kanāla dizaina izveides. "Esam gandarīti, ka vienojāmies arī par tādiem abām valstīm būtiskiem jautājumiem kā satura ražošana un iepirkšana, kā arī darbinieku profesionālā apmācība," uzsver Belte, papildinot, ka abus kanālus vienojošais faktors būs sabiedrisko mediju vērtības un misija.

Viens no aktuālajiem sarunu jautājumiem bijis arī citu Eiropas valstu sabiedrisko mediju piedāvātais atbalsts Latvijas un Igaunijas krievu valodas kanāla izveidē un tā satura ražošanā, ko pozitīva valdības lēmuma gadījumā varētu integrēt jaunā kanāla izveides procesā.

Kā vēstīts, NEPLP 19.martā pieņēma lēmumu veidot LTV trešo programmu krievu valodā. Plānots, ka tā būs pieejama 2016.gada otrajā pusē, programmas saturs tiks veidots krievu valodā un apraides teritorija būs visa Latvija. Vienlaicīgi iecerēts, ka tiek veidots "reģionālais logs" - reģionāli/vietēji veidota satura rādīšana Latgales iedzīvotājiem.

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka tā rīcībā nonākusi NEPLP iesniegtā tāme, kurā nākamgad no valsts budžeta lūgts piešķirt trīs miljonus eiro, gadu vēlāk - 5,3 miljonus, bet vēl pēc gada - 5,6 miljonus eiro. Tas ir krietni vairāk, nekā nepieciešams Igaunijā, - Igaunijas sabiedriskās televīzijas jaunajam kanālam krievu valodā šogad atvēlēti aptuveni 2,5 miljoni eiro. Atbilstoši ERR aprēķiniem kopumā krievu telekanāla startam vajadzīgas investīcijas 3,56 miljonu eiro apjomā.