Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku

© Latvijas Pasts

Latvijas Pasts izdos jaunu pastmarku par godu Kurzemes literatūras un mākslas biedrības 200.jubilejai.

Pastmarkas „Kurzemes literatūras un mākslas biedrībai - 200” dizaina autore ir Elita Viliama. Jaunās pastmarkas nomināls ir 0,85 € un tirāža 200 000 eksemplāru, aploksnes tirāža ir 1500 eksemplāru. Pastmarkas drukātas tipogrāfijā Baltic Banknote (Latvija).

Kurzemes literatūras un mākslas biedrības 200.gadadiena ir iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā, novērtējot biedrības universālo lomu reģiona zinātnes procesu attīstībā. Biedrību var uzskatīt par pirmo reģionālo zinātņu akadēmiju Latvijas teritorijā un Baltijā vispār.

Kurzemes Literatūras un mākslas biedrību (Kurländische Gesellschaft für Literatur und Kunst) 1815.gada 23.novembrī dibināja muižniecības akadēmiskās inteliģences pārstāvji, lai apvienotu Baltijas provinču zinātniekus un Tērbatas (Tartu) universitātes profesorus un sekmētu zinātniskos sasniegumus reģionā. Vēlākos gados biedrība veicināja Kurzemes provinces muzeja veidošanu un pētnieciskus darbus par arheoloģiju, etnoloģiju, valodniecību. Kurzemes literatūras un mākslas biedrība tiek uzskatīta par Latvijas Zinātņu akadēmijas priekšteci.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 29.aprīlī.