Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Dzintara uzpirkšanas bums nepāriet

Par šīm krellēm uzpircējs solīja tik lielu naudas summu, kas ļautu nopirkt auto © Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Pielietojot gan godīgas, gan negodīgas metodes, jau trešo gadu turpinās dzintara uzpirkšanas bums. Mūsu priežu asaras pamatā nonāk Ķīnā, ASV un Arābu Emirātos.

Sludinājumu portālā ss.lv šobrīd ir aktuāli vairāki desmiti sludinājumu par dzintara uzpirkšanu. Daudzi sludinājumā norāda, ka pērk dārgi. Arī citos interneta portālos un nacionālajos un reģionālajos laikrakstos šādu sludinājumu netrūkst. Sekojot pieprasījumam, sarosījušies arī dzintara pārdevēji. ss.lv var vērot, ka kāds par 120 gramu smagām krellēm prasa 4500 eiro, cits par 94 gramu krellēm – 1800 eiro. Daudzi pārdod arī lielākus un mazākus neapstrādāta dzintara gabalus. Piemēram, 3200 eiro tiek prasīti par 375 gramus smagu neapstrādāta dzintara gabalu.

Kāda ventspilniece atklāj, ka kāds nejauši sastapts dzintara uzpircējs viņai par dzintara krellēm vispirms piedāvājis tūkstoti eiro, tad pusotru, visbeidzot solot, ka par kreļļu naudu viņa varēs sev iegādāties pat automašīnu vai aizdoties ekskluzīvā ceļojumā. Tomēr ventspilniece no kārdinājuma atteicās un kaulēties pat nesāka, jo krelles ir viņas ģimenes relikvija jau daudzus gadu desmitus un tās nav pārdodamas. Uzpircējs stāstījis, ka dzintaru viņi pamatā sūta uz Arābu Emirātiem, kur to izmanto kā lūgšanu krelles. Tas viņiem šobrīd ir ārkārtīgi moderni. Pieprasījums ir liels, tādēļ arī cena liela.

Arābu Emirāti nav vienīgā valsts, kur vairumā aizceļo mūsu dzintars. To lielos daudzumos iepērk arī ķīnieši. To Neatkarīgajai apstiprina vairāki sazvanītie dzintara uzpircēji. Arī kāda Rīgas Brīvības ielas antikvariāta pārstāvis stāsta, ka viņi uzpirkto dzintaru sūta gan uz Ķīnu, gan arī uz ASV, kur dzīvo miljoniem ķīniešu. Ķīniešiem dzeltenais dzintars ir kļuvis ārkārtīgi populārs un tieši ovālā vai apaļā formā, kurai ir simboliska nozīme. Viņi arī ticot, ka dzintars palīdz saglabāt izcilu veselību.

Par to, ka dzintara iedarbīgā enerģija palīdz uzlabot veselību, zina arī latvieši. Visbiežāk minēts, ka dzintara kreļļu nēsāšana regulē vairogdziedzera darbību. Šo niansi izmanto arī daļa no dzintara uzpircējiem.

Četri Neatkarīgās sazvanītie dzintara uzpircēji apgalvoja, ka dzintaru uzpērk tikai un vienīgi savām privātajām vajadzībām, proti, vairogdziedzera ārstēšanai. Uz jautājumu, vai viņi, būdami vīrieši, tiešām plāno nēsāt dzintara krelles, saņemam apstiprinošu atbildi – nēsās, jo veselība taču ir visdārgākais. Nēsās gan pats, gan sievai, māsai un mātei dos. Jo vecākas dzintara krelles, jo labāk ārstējot. Kāds cits sazvanītais uzpircējs, kurš sludinājumā sevi nodēvējis par dzintara meistaru, par šo atrunu pasmejas. Viņš apgalvo, ka tā ir tikai neglīta taktika, lai iežēlinātu lauku tantiņas un no viņām pa lēto izmānītu vērtīgas dzintara krelles. «Tantiņai paliek žēl cilvēka, kuram tak veselība jāglābj, un aiz labas sirds krelles atdod teju par velti,» saka meistars.

Uzpircēji stāsta, ka par vērtīgām Ulmaņlaikā darinātām dzintara krellēm, kas veidotas no dzeltena, necaurspīdīga dzintara paliela izmēra bumbām, tās īpašnieks var dabūt gan 2000 eiro, gan arī 20 tūkstošus. Viss atkarīgs no kvalitātes, dzintara gabalu lieluma un krāsas. Par augstvērtīgāko dzintaru tiekot maksāti 25 līdz 30 eiro par gramu.

Viens no uzpircējiem gan atzīst, ka pārdot gribētāji zvana arvien retāk. Lielais krējums jau ir nosmelts iepriekšējos divos gados.

Neatkarīgā par dzintara uzpirkšanas trakumu rakstīja arī pagājušā gada martā. Toreiz eksperti lēsa, ka tas neturpināsies mūžīgi un tik neadekvāti augstas cenas noteikti ilgi neturēsies. Tomēr viņu prognozes pagaidām nav piepildījušās. Šogad dzintara cenas kļuvušas tikai augstākas.