Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Dziesmu un deju svētku skatēs sacenšas 110 000 jauniešu

Līdz pat 15. maijam par iespēju uzstāties uz Mežaparka lielās estrādes sacentīsies gandrīz 17 000 dziedātāju, arī koris no Majoru vidusskolas © F64

Līdz XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem ir nedaudz vairāk kā divi mēneši, un šobrīd vēl pilnā sparā rit dalībnieku atlases sacensības. Skaidrs, ka visi simt desmit tūkstoši dziedāt, dancot un muzicēt gribētāju nevarēs piedalīties lielajā notikumā, tāpēc konkurence ir visai pamatīga, atzīst svētku rīkotāji.

«Koru skatēs, kas notiek no 23. aprīļa līdz 15. maijam, piedalās 455 kolektīvi ar gandrīz 17 000 dziedātāju. Lielā estrāde var uzņemt līdz 13 000 dalībnieku, tāpēc ir skaidrs, ka visi nevarēs tur uzstāties. Arī deju kolektīvu ir krietni vairāk nekā Daugavas stadionā ietilpība – no 1230 kolektīviem tur dejos 700,» šādus skaitļus nosauca svētku izpilddirektore Agra Bērziņa. Pašlaik beigušās dejotāju sacensības, bet notiek pūtēju orķestru, kokļu, vokālo ansambļu fināla skates, un pagājušajā nedēļā iesākās koru kari. Koru skates vērtēs svētku virsdiriģenti: Gints Ceplenieks, Edgars Vītols, Romāns Vanags, Eduards Grāvītis, Mārtiņš Klišāns un Arvīds Platpers, kā arī svētku goda virsdiriģents Jānis Erenštreits un komponists Jānis Grigalis.

A. Bērziņa uzsvēra, ka svētku dalībnieku skaits būs zināms 20. maijā un atlase notiks, ņemot vērā rezultātus, nevis to, lai pārstāvēti būtu visi novadi. Viņu priecējot, ka pieaudzis ne tikai dejotāju, bet arī dziedātāju skaits. Ja iepriekšējos svētkos to bijis 16 700, tad šogad 17 000. Palielinājies ir vidusskolas meiteņu (2010. gadā – 738, 2015. gadā – 1660), zēnu (1546 un 2607), 5.–9. klašu (7719 un 8347) koru skaits, bet samazinājies jauktajos koros dziedošo (4704 un 3664). Daudzviet radušies apvienotie novadu kolektīvi un 5.–9. klašu kori.

Visvairāk dziedātāju ir no Rīgas pilsētas (vairāk nekā 100 kolektīvu), Tukuma, Talsu, Liepājas, Valmieras, Daugavpils un Rēzeknes pilsētām un novadiem. Lielkoncertā piedalīsies ne tikai dziedātāji no Latvijas, bet arī latviešu diasporas Lielbritānijā, Īrijā un Austrālijā. Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kā jau tas bijis arī iepriekš, nepiedalīsies 1.–4. klašu kori, kuriem pirmās iemaņas šo svētku tradīciju apgūšanā būs iespēja izbaudīt salidojumā 2016. gadā, skaidroja svētku rīkotāju pārstāve Inga Vasiļjeva.

Patlaban ir zināms arī noslēguma koncerta Mana dziesma tu... repertuārs, kurā ir 26 dziesmas – gan tautas dziesmas, gan Raimonda Paula, Mārtiņa Brauna, Valta Pūces, Ērika Ešenvalda, Imanta Kalniņa, Renāra Kaupera un citi mūziķu skaņdarbi (arī jaundarbi). Svētku rīkotāji aicina līdz jūnija vidum tīmekļa vietnē dziedundejo.lv izvēlēties no vesela dziesmu saraksta un nobalsot par tām piecām dziesmām, kam vajadzētu skanēt sadziedāšanās daļā (visvairāk punktu saņēmušās tiks arī nodziedātas).

Tikko noslēdzies arī jauno reportieru konkurss, ko rīkoja svētku organizētāji sadarbībā ar to atbalstītāju – Latvijas Mobilo telefonu (LMT). Par uzvarētājiem kļuvuši: Ausma Cīrulniece no Smiltenes, Elīna Sustenberga no Alūksnes, Toms Gelpers no Rīgas, Monta Otto no Saldus un Anna Sestule no Babītes novada. Ar LMT piešķirtajiem viedtālruņiem viņi fiksēs kadrus no skatēm, mēģinājumiem, aizkulisēm un pasākumiem, atainojot svētku gaisotni un gatavošanās procesu.

Svētki skaitļos

Svētkiem gatavojas apmēram 110 000 bērnu un jauniešu

Deju skatēs piedalās: 1230 kolektīvi

Koru skatēs: 455 kolektīvi ar 17 000 dalībniekiem

Simfonisko orķestru/stīgu orķestri/kamerorķestri: 800 mūziķi

Teātra nozare: 350 dalībnieki

Pūtēju orķestri: finālskatei izvirzīti 24 kolektīvi; defilē programmai – 6; šova programmai – 5

Vokālie ansambļi: finālskatei Rīgā izvirzīti 23 kolektīvi