Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ārsts Rozentāls atveseļojas bez aknu transplantācijas

© publicitātes

Asinsvadu ķirurgam Jānim Rozentālam neatliekama aknu transplantācija nebūs vajadzīga, jo daktera organisms izrādījās spēcīgāks un spēja pretoties saslimšanai.

Taču to prognozēt nebija iespējams, ārsta veselības stāvoklis brīdī, kad Rīgas Austrumu slimnīca nolēma aicināt sabiedrību ziedot transplantācijas operācijai Tartu universitātes slimnīcā, bija ļoti smags, akūta aknu mazspēja, kas varēja beigties letāli. Pateicībā par ziedojumiem, dakteris J. Rozentāls aicina tos novirzīt Bērnu slimnīcas fondam smagi slimu bērnu ārstēšanai.

Rīgas Austrumu slimnīcas ārstam J. Rozentālam pēc 2. aprīļa paziņojuma ar lūgumu ziedot naudas līdzekļus aknu transplantācijas operācijai dažu dienu laikā ārsta dzīvības glābšanai tika saziedoti 161 566,64 eiro un 1100 ASV dolāru no vairāk nekā 4000 fiziskām un juridiskām personām. Situācija brīdī, kad slimnīca un tās Atbalsta fonds izlēma aicināt palīgā sabiedrību, bija ļoti sarežģīta. Pēc smagas saslimšanas ķirurgs atradās Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā, viņam bija noteikta diagnoze – akūta aknu mazspēja, ko izraisījušas blaknes pēc nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošanas, radot smagus aknu funkciju traucējumus.

«Daktera Rozentāla veselības stāvokļa attīstība nebija prognozējama,» Neatkarīgajai skaidro Rīgas Austrumu slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova. Tas, ko rādīja veiktie izmeklējumi, liecināja par to, ka stāvoklis strauji pasliktinās, un pacienti ar šādiem rādītājiem iespējami ātrāk ir jānogādā transplantologu uzraudzībā, lēmums par pārvešanu tika pieņemts pēc konsultācijām ar Tartu slimnīcu. Atbilstoši starptautiskām vadlīnijām akūtas aknu mazspējas gadījumā, ja saglabājas progresējoši negatīva dinamika, vienīgā efektīvā ārstēšanas metode ir aknu transplantācija, kas ir nepieciešama 60 procentos gadījumu, kad ir diagnosticēta akūta aknu mazspēja. Pārējos gadījumos, nelietojot toksiskus medikamentus vai citas vielas, aknu darbība spēj atjaunoties. Tas nozīmē, ka katram otrajam pacientam stāvoklis ir ar negatīvu tendenci, bet pacienta akūtā stāvokļa gaita nav prognozējama.

No slimnīcas skaidrojuma izriet, ka iepriekš nevarēja prognozēt, vai un kā pacienta organisms spēs pretoties, tieši tāpēc tika izlemts dakteri nogādāt slimnīcā, kur ir iespējams veikt aknu pārstādīšanu. Latvijā nav ārstniecības iestādes, kas būtu uzkrājusi pietiekamu pieredzi šajā jomā, un valsts arī neapmaksā aknu transplantācijas operācijas. Savlaicīgi nenogādājot pacientu specializētā ārstniecības iestādē, iznākums varēja būt letāls, Neatkarīgajai atzīst Rīgas Austrumu slimnīcā. Turklāt pacientu galīgi smagā stāvoklī, piemēram, ja ir sākusies asiņošana, vairs nevar transportēt, līdz ar to nedrīkst zaudēt laiku. Arī Tartu universitātes slimnīca, iepazīstoties ar izmeklējumu rezultātiem, apstiprināja, ka pacienta tālākā ārstēšana ir jāveic transplantologu uzraudzībā.

Ārstēšanās laikā Tartu J. Rozentāla organisms izrādīja spēju pretoties nekrotiskajām izmaiņām aknās, un pamazām aknu funkcijas uzlabojās. Veicot papildu izmeklējumus, ārsti nolēma, ka neatliekama aknu transplantācija tomēr nebūs nepieciešama. «Esmu pateicīgs par man sniegto atbalstu un ieinteresētību manas veselības un dzīvības glābšanā, kā arī par pasākumiem, kas tika veikti, gan operatīvi veicot pārvešanu uz Tartu slimnīcu, gan arī uzsākot ziedojumu vākšanu šim mērķim,» saka J. Rozentāls, «saku lielu paldies ikvienam cilvēkam par atsaucību un nesavtību, tik īsā laikā saziedojot nepieciešamos līdzekļus sākotnēji plānotajai aknu transplantācijai. Ņemot vērā radušos apstākļus, lūdzu saziedotos līdzekļus ar norādi Jānim Rozentālam atskaitīt ziedojumu veicējiem. Gadījumā, ja ziedotājs izsaka vēlēšanos savu ziedojumu izmantot citiem labdarības mērķiem, aicinu to izmantot smagi slimu bērnu ārstēšanai un dzīvības glābšanai.»

Rīgas Austrumu slimnīcas Atbalsta fonds, kas šajā gadījumā bija ziedojumu saņēmējs, vienojies ar Bērnu slimnīcas fondu par ziedojumu izmantošanas kārtību. Par katru konkrēto smagi slimā bērna ārstēšanās gadījumu un tam izmantotajiem ziedotajiem līdzekļiem abi fondi kā sabiedriskā labuma organizācijas atskaitīsies sabiedrībai. Tomēr, respektējot J. Rozentāla lūgumu, Atbalsta fonds aicina ziedotājus, kas vēlas atsaukt savu ziedojumu, līdz šā gada 10. maijam informēt par savu lēmumu, iesniedzot Atbalsta fondam rakstisku iesniegumu par ziedojuma atsaukšanu, pievienojot ziedojuma maksājuma uzdevumu (sīkāka informācija epastā afonds@inbox.lv vai pa tālruni 29195121).