Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pārtikas pakas: gadā izdalīs 98 000 trūcīgo

© Publicitātes foto

Pārtikas pakās, kuras šogad maijā sāks saņemt trūcīgākie Latvijas iedzīvotāji, blakus miltiem, auzu pārslām un pilnpiena pulverim iekārtojušies arī gaļas konservi, manna, makaroni, eļļa un cukurs, kas iepriekšējās pārtikas pakās nebija. Trūcīgās ģimenes un pensionāri no šā gada varēs saņemt arī higiēnas pakas ar ziepēm, šampūnu un veļas pulveri. Vidēji gadā šādas pakas, kā arī mācību piederumi izmaksās aptuveni 5,5 miljonus eiro, no kuriem lauvas tiesu finansē Eiropas Savienība jeb Eiropas atbalsta fonds vistrūcīgākajām personām.

Par trūcīgu valstī tiek atzīta persona, kuras vidējie ienākumi uz vienu cilvēku pēdējo trīs mēnešu laikā ir 128,06 eiro. Labklājības ministrijas (LM) dati liecina, ka pašlaik valstī ir 63 782 trūcīgas personas (cilvēki, kuriem sociālais dienests piešķīris trūcīgas personas vai ģimenes statusu), kas ir trīs procenti no iedzīvotāju skaita. No tiem ievērojama daļa – 31,6 procenti – ir bērni. 14,4 procenti no trūcīgajiem ir personas ar invaliditāti, bet 10,2 procenti – pensionāri. 43,8 procenti ir darbspējīgi pieaugušie. Gadā pārtikas pakas plānots nodrošināt 98 000 trūcīgo cilvēku (jāņem vērā, ka trūcīgās personas statusu piešķir uz noteiktu laiku un gadā laikā šo cilvēku skaits var mainīties), savukārt materiālo palīdzību – higiēnas piederumu pakas un mācību līdzekļus – gada laikā piešķirs 49 000 bērnu.

LM speciāliste Zane Lasmane skaidro, kas varēs saņemt šo atbalstu: cilvēki, kuri uzrāda derīgu pašvaldības sociālā dienesta izsniegtu izziņu vai nu par atbilstību trūcīgas personas, vai ģimenes statusam, vai par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas nonākšanu krīzes situācijā. Vēl būs šādi noteikumi: ja personai trūcīgā statuss piešķirts uz trim mēnešiem, tad šajā laikā varēs saņemt divas pārtikas pakas, ja izziņa ir uz sešiem mēnešiem – četras pārtikas pakas. Būtiski piebilst, ka pārtikas pakas piešķirs uz katru cilvēku ģimenē. Savukārt, ja personai ir izziņa par krīzes situāciju, tā varēs saņemt divas pārtikas pakas trīs mēnešu laikā.

Arī higiēnas preču paku saņemšanā ir nosacījumi: ja trūcīgā ģimenē ir bērns vecumā no dzimšanas līdz 18 gadiem un ja trūcīgā statuss ir uz trim mēnešiem, ģimene saņems vienu paku katram bērnam ģimenē, bet, ja trūcīgā statuss ir uz sešiem mēnešiem – divas pakas katram bērnam ģimenē. Kā piemēru LM min ģimeni ar trim bērniem (3, 8 un 14 gadi), kurai trūcīgās ģimenes statuss piešķirts uz trim mēnešiem. Šī ģimene varēs saņemt divas pārtikas pakas katram ģimenes loceklim, tātad kopumā desmit pakas (maijā var saņemt piecas pakas un jūnijā vai jūlijā – atlikušās piecas pakas), trīs higiēnas preču pakas un vienu mācību piederumu paku diviem cilvēkiem, kuras izsniegs augustā. Ģimene no piedāvātajām mācību piederumu pakām izvēlas vienu ar mugursomu un atsevišķiem mācību piederumiem astoņus gadus vecajam bērnam un otru – tikai ar mācību piederumiem 14 gadus vecajam bērnam.

Palīdzības pakas varēs saņemt 474 vietās visā Latvijā, paku izdali nodrošinās 12 pašvaldības un deviņas biedrības (tostarp Latvijas Samariešu apvienība, Latvijas Sarkanais Krusts un citas). Pārtikas paku potenciālie saņēmēji varēs izvēlēties pārtikas vietā saņemt siltu maltīti, ja vien organizācijā, kas dala pakas noteiktajā dzīvesvietā, ir zupas virtuve. Viena pārtikas pakas vērtība mērāma 15 siltajās maltītēs. Pašlaik šādu iespēja ir Olainē, Preiļos, Tukumā un Rīgā.

Eiropas atbalsta fondu trūcīgiem iedzīvotājiem nodrošinās LM sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu. Šim mērķim kopumā turpmāko septiņu gadu laikā plānots ieguldīt 48,2 miljonus eiro (85 procentus finansē Eiropas Savienība, 15 procentus – Latvijas valsts budžets).

UZZIŅAI

Kas varēs saņemt atbalstu?

Cilvēki, kuri uzrāda derīgu pašvaldības sociālā dienesta izsniegtu izziņu:

• par atbilstību trūcīgas personas vai ģimenes statusam;

• par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas nonākšanu krīzes situācijā

Avots: Labklājības ministrija

Pārtikas pakas – sāk izsniegt no maija:

Pilnpiena pulveris – 0,4 kg

Makaroni – 1 kg

Rīsi – 0,4 kg

Griķi – 0,4 kg

Manna – 0,5 kg

Kviešu milti – 0,5 kg

Gaļas konservi (sautēta cūkgaļa) – 0,25 kg

Auzu pārslas – 0,5 kg

Rapšu eļļa – 0,5 kg

Cukurs – 0,25 kg

Higiēnas piederumu pakas – sāk izsniegt no jūnija:

Ziepes

Šampūns

Zobu pasta

Zobu birste

Veļas mazgāšanas līdzeklis

Trauku mazgāšanas līdzeklis