Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Brūvē savu alu pats!

Viss nepieciešamais alus brūvēšanai: plaukti ar dažnedažādiem alus pamatizejvielu un piedevu veidiem, nākamajā attēlā tvertnītes šo izejvielu pārstrādāšanai alū © Arnis Kluinis

Alus ražošanas nozare apmetusi milzīgu loku no mājražošanas uz lielražošanu un atkal atpakaļ.

Atšķirībā no vecajiem laikiem alus brūvētājiem vairs nebūs patstāvīgi jāgādā sev alus mucas un viss pārējais alus ražošanas aprīkojums un izejvielas. Kādreiz lielākais alus ražošanas uzņēmums Aldaris tagad ir gatavs iznomāt visu alus ražošanai nepieciešamo interesentiem, kuri gribētu pašrocīgi samest alus brūvēšanas tvertnēs, t.i., mazās, mājražošanas apstākļiem atbilstošās tvertnītēs alus iegūšanai vajadzīgās izejvielas un pēc 3 – 4 nedēļām saņemt dzērienu, kas šādu izdarību veidā radīts. Darba ražīgums tādā veidā kritīs vairākus tūkstošus reižu, salīdzinot ar alus brūvēšanu tagad pamestajās Aldara iekārtās, un alus pašizmaksa būs vairākas reizes augstāka, bet Aldara tagadējie saimnieki cer ar šādu niekošanos nopelnīt vairāk, nekā ar milzīgu šķidruma tilpuma apstrādi.

Nopietniem vārdiem sakot, Aldaris Latvijā pāriet no preču ražošanas uz izklaides pakalpojumu sniegšanu un bijušās alus fabrikas telpu apsaimniekošanu. Tikai nelielu daļu no atbrīvotajām telpām tagad aizņem Alus muzejs tagadējām prasībām atbilstošā līmenī. Proti, muzeja apmeklētāji nevis vēros vitrīnās izliktus priekšmetus, bet nodarbosies ar sava alus brūvēšanu un iesaistīsies citās izdarībās. Pirms svētku brīvdienām Aldaris sāka iepazīstināt ar savu jaunveidojumu, kura durvis pa īstam atvērsies pēc pāris nedēļām Muzeju naktī. Muzeja ierīkošana uzņēmumam izmaksājusi aptuveni 1,5 miljonus eiro. Šie izdevumi ir uz pusi mazāki nekā summa, ko uzņēmums uzrādīja 2013. gada zaudējumos no alus lielražošanas. Vēl nav paziņoti 2014. gada finanšu rezultāti alus lielražošanas pārvietošanai uz Lietuvu un Igauniju.

Jau iepriekš Aldaris sāka sava alus ražošanu ne vairs rūpnīcas, bet krogam vajadzīgā apjomā. Paša kroga ierīkošanā gadījušies kavēkļi – droši vien saistībā ar rūpnīcas un tai tuvējās teritorijas sagatavošanu apmeklētāju uzņemšanai.