Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis gatavs kļūt par Valsts prezidenta amata kandidātu

© f64

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) gatavs kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, šodien intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" apstiprināja ministrs.

Vējonis uz jautājumu atbildēja īsi, ka piekrīt, ja Latvijas Zaļā partija izvirzītu viņa kandidatūru šim augstajam amatam.

Tomēr viņš piebilda, ka šajā jautājumā svarīgākais ir vienots koalīcijas lēmums par vienu kandidātu.

Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šorīt intervijā LTV raidījumam atzina, ka "Vienotībai" ir pozitīva attieksme pret Vējoņa kandidatūru Valsts prezidenta amatam.

"Es neesmu redzējusi vai sajutusi negatīvus signālus par Vējoņa izvirzīšanu, tomēr oficiāli Zaļo un zemnieku savienība šo kandidātu vēl nav izvirzījusi, tāpēc koalīcijā tā nav apspriesta," sacīja Straujuma, piebilstot, ka arvien labākais variants būtu vienots koalīcijas kandidāts šim augstajam amatam.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas partneri par Vējoņa kandidatūru Valsts prezidenta amatam lems, ja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) viņu oficiāli izvirzīs, tomēr pagaidām būtisku iebildumu pret šo kandidātu neesot.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA sacīja, ka partija par šo jautājumu nav lēmusi, jo ZZS vēl nav izvirzījusi savu kandidātu. Tomēr kopumā pret Vējoņa kandidatūru ir "piesardzīgi pozitīva" attieksme, norādīja politiķe, uzsverot, ka potenciālie kandidāti tiks vērtēti pēc to oficiālas izvirzīšanas.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš teica, ka pagaidām partija par šo jautājumu nav lēmusi un sagaidīs oficiālo ZZS viedokli. VL-TB/LNNK joprojām uzskata, ka piemērotākais kandidāts prezidenta amatam būtu tiesību eksperts Egils Levits, kurš atšķirībā no Vējoņa nepārstāv nevienu politisko partiju.

Bērziņš gan norādīja, ka pagaidām ļoti būtisku iebildumu pret Vējoņa kandidatūru viņam neesot. Nacionālās apvienības valdes loceklis Jānis Dombrava pastāstīja, ka tika pārrunāta arī izskanējušo iespējamo kandidātu, tostarp Vējoņa atbilstība būtiskiem kritērijiem, kas nepieciešami prezidentam. Dombrava norādīja, ka Vējonim ir pozitīvas īpašības, piemēram, viņš spēj profesionāli darboties ministra amatā, viņam ir svešvalodu zināšanas u.c.

Tikmēr opozīcijas partijas "Saskaņa" līderis Nils Ušakovs akcentēja, ka partija vēl pārrunās un lems par jautājumiem, kas saistīti ar prezidenta vēlēšanām. Pagaidām viņš atturējās sniegt kādu vērtējumu Vējoņa kandidatūrai.