Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Kokalis atkal runā par pedofilijas skandālu

© F64

Ne vaicāts, ne lūgts, bijušais Ventspils prokurors, miljonārs Valentīns Kokalis, liecinot tā dēvētajā Lemberga krimināllietā Rīgas apgabaltiesā, pēkšņi tiesai atkal sāka stāstīt, ka Ventspils mērs organizējis bēdīgi slaveno 2000. gada pedofilijas skandālu.

Pirmo reizi V. Kokalis vainoja A. Lembergu pedofilijas skandāla organizēšanā 2000. gada februārī. «Pedofilijas skandālu valstī ir pasūtījis un arī finansējis Ventspils mērs Aivars Lembergs,» atsaucoties uz V. Kokaļa teikto, 2000. gada 19. februārī ziņoja aģentūra LETA. «Kokaļa rīcībā esot čeki un citi dokumenti, kas pierāda, ka akciju sabiedrība Ventspils nafta, SIA LatRosTrans un vairāki citi Ventspils uzņēmumi saistībā ar šo lietu ir pārskaitījuši ievērojamus naudas līdzekļus parlamentārās izmeklēšanas komisijas pedofilijas lietā priekšsēdētāja Jāņa Ādamsona pārstāvētajai Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai, kā arī raidījuma Nedēļa producentam, savienības Latvijas ceļš Saeimas frakcijas deputātam Edvīnam Inkēnam,» tolaik ziņoja LETA.

Jau pēc nepilniem trim mēnešiem Ģenerālprokuratūras prokurors, šobrīd Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers pēc veiktās izmeklēšanas secināja, ka V. Kokaļa apgalvojumi «vērtējami kā uz faktiem nebalstīti izdomājumi», un krimināllietu, kas bija uzsākta par Saeimas deputāta Jāņa Ādamsona izteikumiem, ka trīs augstas amatpersonas saistītas ar pedofilijas lietu, daļā par V. Kokaļa apgalvojumiem izbeidza. Tomēr krimināllieta par A. Lemberga apmelošanu netika ierosināta.

Palicis nesodīts, V. Kokalis pedofilijas stāstu pēc piecpadsmit gadiem atkal stāstīja, atbildot uz prokurora Jāņa Ilstera jautājumu par SIA Latvijas naftas tranzīts īpašnieku savstarpējām attiecībām. V. Kokalis sāka stāstīt: «Izcēlās mums liels skandāls, viens no pirmajiem skandāliem, kāpēc sākās naidīgas attiecības mūsu starpā ar Aivaru Lembergu, jo tad, kad, ja jūs atceraties, bija tāds pedofilijas skandāls, kad apsūdzēja cilvēkus masu mediji, ka Sončiks, man liekas, Birkavs un kaut kas tur vēl ir pedofili. Es šos cilvēkus personīgi pazīstu, nekad neesmu redzējis tādas noslieces viņiem. Un tad, kad Ventspilij piederošie masu mediji sāka par to rakstīt un masu telpā to tiražēt, es biju ļoti sašutis un es pacēlu šo jautājumu, ka turpmāk ir jābalso par visiem jautājumiem, kas to visu bija organizējis. Izrādās, ka to bija organizējis Aivars Lembergs, bet par visu ventspilnieku naudu. Un no manas puses prasība, arī citi bija sašutuši cilvēki, ka turpmāk tā nevar, ka viens cilvēks lemj par visiem, neinformējot pārējos akcionārus.»

Parasti Lemberga prāvā, ja liecinieks savu atbildi mēģina formulēt ārpus jautājumu robežām, viņu pārtrauc tiesa vai arī tiesai lūdz to darīt prokurori. Šajā gadījumā prokurori nelūdza tiesai V. Kokali apturēt. Arī tiesa uz V. Kokaļa apgalvojumiem nereaģēja.

Jāatgādina, ka V. Kokalim liecināšanā juridisko palīdzību sniedz M. Adlera bijušais kolēģis no Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas, eksprokurors Edvīns Piliksers. Arī viņš nemēģināja savu klientu atturēt.