Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lembergs: Valsts prezidentam īpaši svarīgs ir krievu kopienas atbalsts

Aivars Lembergs © f64

Nākamajam Valsts prezidentam jābūt nācijas līderim, kuru atbalsta visu lielāko Latvijas etnisko kopienu vairākums, bet īpaši svarīgs šajos ģeopolitiskajos apstākļos ir krievu kopienas atbalsts, uzskata Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, kura vadītās partijas "Latvijai un Ventspilij" sadarbības partnere Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēl nav oficiāli nosaukusi savu prezidenta amata kandidātu.

Ventspils mērs žurnālistiem minēja vairākus kritērijus, kādiem, viņaprāt, būtu jāatbilst Valsts prezidenta amata kandidātam.

"Pirmkārt, viņam ir jābūt Latvijas nācijas līderim - tādam, kurš vai nu šobrīd ir, vai nākotnē pārliecinoši varētu būt prezidents, kuru atbalsta pirmkārt visu etnisko kopienu vairākums. [..] Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, īpaši svarīgi, lai būtu krievu kopienas atbalsts," savu viedokli pauda Lembergs.

Turklāt atbalsts nevar būt tikai formāls - svarīgi, lai etnisko kopienu pārstāvji Valsts prezidentam uzticas un ieklausās viņa viedoklī, norādīja Lembergs.

"Citiem vārdiem sakot, prezidents šobrīd nedrīkst būt latviešu prezidents - viņam jābūt Latvijas nācijas prezidentam, kas nav vienkārši," norādīja Ventspils mērs.

Pēc Lemberga domām, ir būtiski, lai Valsts prezidenta amata kandidāts ar savu līdzšinējo darbību nebūtu "nodedzinājis tiltus" brīvam dialogam ar dažādu tautību cilvēkiem Latvijā.

"Ja cilvēks ir nodedzinājis tiltus, tad atjaunot šos tiltus dialogam, piemēram, ar krievu kopienu nav iespējams. Protams, cilvēki viņu sveicinās un, iespējams, pat uzvedīsies pieklājīgi, ar kurpi nemetīs un nemeklēs sapuvušus tomātus, bet nekāda dialoga tur nebūs, un krīzes situācijā viņā neviens neieklausīsies," norādīja Lembergs.

Lembergs arī uzsvēra, ka Valsts prezidentam jābūt ne tikai formālam, bet arī atzītam līderim - tādam, kurš spēj vienot Latvijas sabiedrību kopīgu mērķu sasniegšanai. Tāpat kandidātam ir jābūt nopelniem neatkarīgas valsts veidošanā un jāspēj pierādīt savi profesionālie sasniegumi Latvijas valsts labā un Latvijas nacionālo interešu aizstāvībā, kā arī "jābūt brīvam no transnacionālās oligarhijas ietekmes", norādīja Lembergs. Prezidenta amata kandidātam, pēc Lemberga domām, jābūt arī savam Latvijas attīstības un reformu plānam. Ļoti svarīgas ir arī labas komunikācijas prasmes un oratora dotības, norādīja Ventspils mērs.

Jau ziņots, ka ZZS sadarbības partija "Latvijai un Ventspilij" savu kandidatūru Valsts prezidenta amatam nevirzīs, lai gan partijas valdē iepriekš tika apspriestas četras iespējamās kandidatūras, ko varētu piedāvāt diskusijām par ZZS Valsts prezidenta amata kandidātu.

Kā iepriekš ziņoja TV3, ZZS ietilpstošo partiju līderi šaurā lokā vienojušies prezidenta amatam nominēt aizsardzības ministru Raimondu Vējoni.

Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nekādus komentārus nesniedz, norādot, ka partija par savu izvēli paziņos 11.maijā. Gan "Vienotība", gan nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK jau iepriekš neoficiāli pieļāva, ka varētu atbalstīt Vējoņa kandidatūru.

Visas koalīcijas kopīgais lēmums par Valsts prezidenta amata kandidātu paredzēts 12.maijā.

  • P