Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

1.septembris Latvijas zinātnei būs bēru diena

© F64

Ja skolēniem un skolotājiem 1.septembris būs svētki, tad šī pati diena Latvijas zinātnei būs bēru diena, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) kongresā pauda organizācijas pārstāve Laura Vīķele.

Šāds vērtējums pamatots ar to, ka rudens sākumā beigsies Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi, par kuriem tiek atalgoti zinātnieki.

Vīķele norādīja, ka šāda situācija var rezultēties Latvijas zinātnieku aizceļošanā, jo valstī nebūs iespējams rast sev pielietojumu.

Tuvākajā laikā zinātnieki cer sagaidīt stabilu un skaidru finansēšanas modeli zinātnē, jo patlaban zinātnieki strādā bez skaidra pamatojuma un struktūras atalgojuma aprēķinā, uzsvēra Vīķele.

Viņa piebilda, ka nākamais struktūrfondu finansējums varētu būt pieejams tikai nākamā gada vasarā, līdz ar to veselu gadu zinātnieki var atrasties smagu izvēļu priekšā.

Pateicoties nepietiekamajam finansējumam, Latvijas zinātnieki ir spiesti meklēt darbu ārzemēs, viņa uzsvēra. "Jaunie zinātnieki tiek ražoti eksportam," sacīja Vīķele.

Viņa rosināja uzlabot starpminitriju sadarbību, lai veicinātu nozares sakārtošanu. Tostarp Vīķele uzsvēra arī arodorganizācijas lomu šajā procesā.