Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Palielinājies prettiesisku avansa maksājumu skaits

© F64

Pagājušajā gadā turpinājuši palielināties valsts pārvaldē prettiesiski un ekonomiski nepamatoti veiktie avansa maksājumi, revīzijās par ministriju un citu valsts pārvaldes iestāžu 2014.gada pārskatu pareizību secinājusi Valsts kontrole (VK).

Laikā, kad tiek runāts par budžeta konsolidāciju un līdzekļu trūkumu, ir virkne institūciju, kurām šo līdzekļu gada nogalē ir daudz, un tiek veikti nepamatoti avansa maksājumi, šodien žurnālistiem sacīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Ja 2012.gadā prettiesiski un ekonomiski nepamatoti avansa maksājumi bijuši 0,4 miljonu eiro apmērā, pēc gada to apjoms pieaudzis līdz 2,54 miljoniem eiro, savukārt pagājušajā gadā tie sasnieguši 2,76 miljonus eiro. Valsts kontrole uzskata, ka tas liecina par trūkumiem budžeta veidošanas procesā un budžeta īstermiņa plānošanas nepilnībām.

Piemēram, 1,77 miljoni eiro bijuši valsts uzņēmumu (Latvijas Radio un Latvijas Televīzija) rīcībā palikuši avansā samaksāti valsts budžeta līdzekļi, kas bija noteikti konkrētām vajadzībām 2014.gadā. Daļa no līdzekļiem bija tādi, kas piešķirti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", minēja Krūmiņa.

Vēl 514 000 eiro apmērā ir veikti līgumos neparedzēti vai neobligāti noteikti avansa maksājumi. Izdarot grozījumus noslēgtajos līgumos, ir veikti avansa maksājumi vismaz 229 000 eiro apmērā. Savukārt 55 000 eiro apmērā ir veikti avansa maksājumi par vēl neizpildītiem pasūtījumiem, bet 195 000 eiro apmērā veikti nodokļu avansa maksājumi, lai gan tie bija veicami tikai nākamajā gadā.

Krūmiņa atzina, ka revīzijas laikā konstatēts - uzskaites un grāmatvedības jautājumi lielākajā daļā ministriju ir kārtībā. Pozitīvi atzinumi ir sniegti visām ministrijām, izņemot Kultūras ministriju.

Kopumā valsts pārvaldei ir sniegti 68 ieteikumi, no tiem septiņi ar paaugstinātu prioritāti. Salīdzinājumā ar 2013.gadu ieteikumu skaits ir samazinājies par 58%.

Valsts kontrole revīzijās pārbaudīja ministriju un centrālo valsts iestāžu 2014.gada pārskatus. Pagājušajā gadā, veicot revīzijas par 2013.gada pārskatiem, VK secināja, ka valsts pārvaldē ir atgriezusies nelietderīga līdzekļu tērēšana.