Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

FM šogad IKP pieaugumu prognozē 2,1% apmērā

© Publicitātes foto

Kopumā 2015.gadā Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums var sasniegt 2,1%, bet inflācija - 0,4%, prognozē Finanšu ministrija (FM).

Šodien valdībā nolasītajā informatīvajā ziņojumā par tautsaimniecības attīstību un kopbudžeta izpildes gaitu 2015.gada 1.ceturksnī FM norāda, ka, ievērojot aizvien saspringto un nestabilo ģeopolitisko situāciju reģionā un tās izraisītās tiešās un netiešās sekas, Latvijas ekonomikas izaugsme šā gada pirmajā ceturksnī vērtējama pozitīvi, jo IKP pieaugums gada sākumā ir bijis tuvu FM prognozētajam līmenim.

Taču FM prognozē, ka 2015.gadā kopumā ekonomikas izaugsme būs 2,1%, turpretī 2016.gadā IKP pieauguma temps sasniegs 3% līmeni.

Tāpat ministrija norāda, ka, ņemot vērā vairākus faktorus, piemēram, zemas naftas cenas, dabasgāzes cenas samazināšanos u.c. faktorus, sagaidāms, ka inflācija Latvijā arī šogad būs ļoti zema. Saskaņā ar FM aktualizētajām prognozēm inflācija Latvijā šogad būs 0,4%, savukārt nākamgad - 1,9%.

FM piebilst, ka 2015.gadā kopumā privātais patēriņš un mazumtirdzniecība saglabāsies kā galvenie ekonomiskās attīstības nodrošinātāji, kompensējot lejupslīdi nozarēs, kuras saistītas ar ģeopolitiskās situācijas un ārējās vides apstākļu negatīvo ietekmi.

Ministrija ziņojumā arī atzīst, ka, saglabājoties ekonomikas izaugsmei, nodarbinātības pieaugums un bezdarba līmeņa samazināšanās turpināsies visa 2015.gada laikā, tomēr īstermiņā to var vājināt ģeopolitiskais konflikts reģionā, kamēr vidējā termiņā situāciju jūtamāk sāks ietekmēt darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanās, kā arī tas, ka ekonomikas izaugsmes iespējas uz nodarbinātības pieauguma rēķina kļūst arvien mazākas.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija šā gada Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu prognozē 2% apmērā.