Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ārsta Rozentāla paredzētie līdzekļi tiks novirzīti bērnu ārstēšanai

© Rīgas Austrumu slimnīca

No asinsvadu ķirurga Jāņa Rozentāla ārstēšanai saziedotajiem līdzekļiem 105 000 eiro novirzīti slimu bērnu ārstēšanai un citām līdzvērtīgām ārkārtas situācijām, aģentūru LETA informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

 

Pēc 2.aprīļa paziņojuma, ar lūgumu ziedot naudas līdzekļus aknu transplantācijas operācijai Rozentālam, dažu dienu laikā ārsta dzīvības glābšanai tika saziedoti 162 590 eiro. Tomēr ārstēšanās laikā Tartu Universitātes slimnīcā Rozentāla organisms izrādīja spēju pretoties nekrotiskajām izmaiņām aknās, un pamazām aknu funkcijas uzlabojās.

Veicot papildu izmeklējumus, tika nolemts, ka neatliekama aknu transplantācija tomēr nebija nepieciešama, un paziņots, ka Rozentālam saziedotie vairāk nekā 160 000 eiro tiks atskatīti atpakaļ ziedotājiem, kā arī novirzīti smagi slimu bērnu ārstēšanai vai līdzvērtīgiem labdarības mērķiem.

Līdz šim smagi bērnu ārstēšanai vai līdzvērtīgiem labdarības mērķiem novirzīti 105 000 eiro. Savukārt paša Rozentāla ārstēšanās izdevumu segšanai izlietoti 6927 eiro. Kā norādīja Potetinova, Rozentāls turpina ārstēšanos un viņam vēl būs nepieciešama rehabilitācija.

Savukārt 55 juridiskajām un fiziskajām personām pēc viņu lūguma ziedojums ir atmaksāts par kopējo summu 15 282 eiro.

Tāpat Austrumu slimnīcas Atbalsta fonds ir saņēmis ziedotāju lūgumus par ziedojumu izlietošanu citām sabiedriskā labuma jomām 32 800 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka aprīlī Rozentāls smagā stāvoklī atradās Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā un viņam tika noteikta diagnoze - akūta aknu mazspēja, ko izraisījušas blaknes pēc nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošanas, radot smagus aknu funkciju traucējumus.

Latvijā pieejamā terapija bija izsmelta, un vienīgā iespēja glābt ārsta dzīvību bija aknu transplantācija, ko piekrita veikt Tartu Universitātes slimnīca Igaunijā.

Ķirurgs lūdza līdzcilvēku palīdzību transplantācijai nepieciešamās naudas sagādāšanā.