Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Gerhards: Salaspils kodolreaktoru nolīdzinās līdz ar zemi

© F64

No Latvijas Universitātes (LU) šajā pavasarī pārņemtais Salaspils kodolreaktors tiks nolīdzināts līdz ar zemi, šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

"Plāns ir nolīdzināt visu līdz ar zemi," pavēstīja ministrs. Ministrijas mērķis ir šo projektu īstenot līdz tādai stadijai, ka laukums ir notīrīts, ir tīra zeme un novērsti radiācijas riski, klāstīja ministrs. Tas nozīmē, ka kodolreaktora ēkas tiks nojauktas. Patlaban problēmas ir ar finansējumu - tiklīdz tāds būs, projekts tiks īstenots.

Eiropā ir vairākas kompānijas, kam ir pieredze ar reaktoru likvidāciju. Pastāv visi priekšnosacījumi, lai kodolreaktoru nojauktu, bet tas ir naudas jautājums, noteica Gerhards. Tomēr šis nepieciešamais finansējums varētu būt krietni vien mazāks, nekā nepieciešams, piemēram, Inčukalna gudrona dīķu sanācijai.

Jautāts par Latvijas Universitātes plāniem par ciklotronu centra izbūvi reaktora ēkās, ministrs bija kodolīgs: "Ja ir 200 miljoni eiro, tad var būvēt." Viņš gan piebilda, ka patlaban jau Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā ir ciklotronu centrs, kas tur darbojas bez lielas reklāmas. "Latvijas Universitātei bija lieli plāni, kam galarezultāts nebija redzams," atgādināja ministrs.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.aprīļa Salaspils kodolreaktors ir pārgājis Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārraudzībā, jo LU līdzekļu trūkuma dēļ atteicās no tā turpmākas uzturēšanas.

VARAM sagatavotie īstermiņa risinājumi paredz, ka šogad kodolreaktora uzturēšanai un neatliekamajiem darbiem kopumā nepieciešami aptuveni 300 000 eiro. Kā ilgtermiņa risinājums ir objekta demontāža līdz tādam stāvoklim, kad tas vairs nerada draudus. Ņemot vērā, ka kopējais finansējums ir aptuveni 5,5 miljoni eiro un darbi veicami aptuveni četru gadu laikā, VARAM ik gadu prasīs finansējumu katra nākamā gada valsts budžetā, iesniedzot to kā jauno politikas iniciatīvu.