Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kanāda apsvērs iespēju nosūtīt karavīrus uz Baltiju

© Scanpix

Kanādas aizsardzības ministrs Džeisons Kenijs paziņoja, ka gadījumā, ja NATO izlems izvietot armijas brigādi pie Krievijas robežām – vienā no trīs Baltijas valstīm, Kanāda nopietni apsvērs iespēju nosūtīt arī savus karavīrus, vēsta Sargs.lv

“Mēs noteikti apsvērsim jebkuras prasības, kas tiks vērstas mūsu virzienā,” norādīja Dž.Kenijs, piebilstot, ka sagaida, ka šāds jautājums varētu parādīties jau nākamās NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā Briselē, kas notiks 24.jūnijā.

“Mēs esam vienīgā NATO dalībvalsts, kas ar saviem bruņotajiem spēkiem nenodrošina pastāvīgu klātbūtni Eiropā. Uzskatām, ka nākotnē mums varētu būt sava loma, periodiski izvietojot spēkus,” sacīja Dž.Kenijs.

Gadījumā, ja NATO piekritīs Baltijas valstu lūgumam izvietot pastāvīgu sabiedroto spēku bāzi, dalībvalstis varētu izvietot bataljona lieluma vienību, kas sastāvētu no 600 līdz 1000 karavīriem, un pildītu savus dienesta pienākumus sešu mēnešu garumā rotācijas kārtībā. Šo lēmumu varētu noraidīt, jo dažas NATO dalībvalstis, piemēram, Vācija varētu neatbalstīt šādu soli.

Savukārt, NATO varētu argumentēt, ka karavīri atradīsies bāzē rotācijas kārtībā, nevis būs izvietoti pastāvīgi, tāpēc tiešā nozīmē tā nebūtu uzskatāma par bāzi.

Kopš pagājušās vasaras Kanāda uz Austrumeiropu nosūtījusi vairākus simtus savu kājnieku – rotas līmeņa vienības aptuveni 200 karavīru sastāvā uz neilgu laiku.

Kanādas karavīri, kas izvietoti Centrālajā un Austrumeiropā operācijas “Reassurance” ietvaros, ir karavīri, kas piedalās kaujās, nevis apmācības spēki. Nesen viņi piedalījās mācībās Rumānijā kopā ar ASV, Lielbritāniju un Rumāniju, kuru mērķis bija nodrošināt, lai tiktu sasniegta operatīvā gatavība integrēties ar sabiedrotajiem gadījumā, ja rastos vajadzība.

Pagājušā gada pavasarī Kanāda nosūtīja sešus iznīcinātājus “CF-18” dalībai NATO patrulēšanas operācijā gaisa telpā virs Baltijas. Kanādas aizsardzības ministrs norādīja, ka Kanādas Karaliskie gaisa spēki piekristu atkal nosūtīt savus iznīcinātājus.

Pēc nationalpost.com materiāliem