Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ķēvīte Maira neiztur rehabilitāciju un nomirst

© Ķepu-ķepā

Pirms nepilna mēneša notriektā ķēvīte Maira nav spējusi atkopties pēc operācijas un 25. jūnijā mirusi, vēsta biedrības "Ķepu – ķepā" mājas lapā atrodamā informācija.

Ķēvīti Mairu naktī no 21. uz 22. maiju notrieca mašīna un viņas liktenim sabiedrība sāka pievērst pastiprinātu uzmanību pēc tam, kad kāds aculiecinieks pievērsis labdarības biedrības „Ķepu – ķepā” uzmanību ar informāciju, ka lauka vidū guļot notriekts zirdziņš, kuru sargājot viņa saimnieks – 80 gadus vecs onkulītis, kuram neesot līdzekļu ne, lai zirdziņu pieceltu, ne, lai to kur aizvestu.

Biedrība zirgu evakuējusi un nogādājusi drošībā, un nu tas sācis atkopties, tomēr dzīvnieka ievainojumi ir smagi. Ķēves kāja ir sadragāta un veterinārārsti nosprieduši, ka tā jāamputē un pareizākais būtu zirgu iemidzināt, jo Latvijā nav īsti pieredzes zirgu protezēšanā, tomēr biedrība izlēmusi izsludināt līdzekļu vākšanu slimajam zirgam un mēģināt veikt dzīvniekam operāciju.

Šeit jāpiezīmē, ka sabiedrībā par Mairas jautājumu valdīja vairāki viedokļi un atradās arī cilvēki, kuri norādīja – zirgam taisīt protēzi būtu dzīvnieka mocīšana.

„Viedokļi par visu šo pasākumu dalās, daži ir pret, daži tomēr uzskata, ka zirgam jādod iespēja. Pirms šī lēmuma pieņemšanas tika izskatīti vairāk nekā 20 gadījumi pasaulē, kas saistīti ar kājas amputāciju zirgam. Lielākā daļa tomēr ir izdzīvojuši,” rakstīts "Ķepu – ķepā" mājas lapā.

Lai gan ķēvīti veiksmīgi operēja ārste no Maskavas, Mairai pēc operācijas neizdevās veiksmīgi atkopties un tā 25. jūnijā mirusi.

Šobrīd zirga līķis aizvests uz Jelgavu, kur tam tiks veikta sekcija un gūts apstiprinājums par precīzu nāves cēloni.