Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Girsa prokrieviskā pulciņa dibināšanas pasākumā iejaucas policija

© f64

Parakstot biedrības "Latvijas Sirdsapziņas gūstekņu līga" dibināšanas dokumentus, prokrieviskos aktīvistus, šīs organizācijas biedrus aizturēja policija.

Dokumentu parakstīšanas brīdī notikuma vietā dežurēja policija, kura, sākoties pasākumam, klātesošiem paskaidroja, ka šis saiets nenotiek saskaņā ar normatīvajiem aktiem, novēroja aģentūra LETA.

Viens no topošajiem biedrības pārstāvjiem, partijas "Par dzimto valodu" biedrs Illarions Girss policistiem mēģināja norādīt, ka šī nav sapulce vai pikets un viņiem ir demokrātiskas tiesības vienkārši pulcēties. Neskatoties uz iebildumiem, policijas pārstāvji lika aktīvistiem doties uz policijas mašīnām, kurās viņi tika iesēdināti un aizvesti prom.

Pasākuma dalībniekiem būs jāraksta paskaidrojums, norādīja policijas darbinieki.

Neskatoties uz likumsargu aizrādījumiem, līdzi atnestie dokumenti tika parakstīti.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, šodien pasākuma laikā tika konstatēts iespējams sapulču, gājienu un piketu noteikumu pārkāpums, tāpēc paskaidrojumu sniegšanai iecirknī nogādātas piecas personas, kuras pašas labprātīgi piekrita doties uz iecirkni. Par iespējamu sapulču, gājienu un piketu noteikumu pārkāpumu sākta administratīvā lietvedība, un tiek skaidroti apstākļi.

Kā ziņots, vairāki prokrieviskie aktīvisti, kuri vairākkārt nonākuši Drošības policijas redzeslokā, nolēmuši veidot "tiesībsargājošu biedrību" "Latvijas Sirdsapziņas gūstekņu līga", lai aizstāvētu "citādi domājošos no policijas izsekošanas Latvijā".

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Girss, biedrība plāno sadarboties ar dažādām cilvēktiesību struktūrām gan Austrumos, gan Rietumos. Plānots sadarboties ar tādām organizācijām kā "Amnesty International", "Human Rights Watch", "Article 19" un Starptautisko cilvēktiesību federācija.

Biedrībā plāno apvienoties Aleksandrs Gapoņenko, Vladimirs Buzajevs, Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs, Girss, Sergejs Malahovskis un Einārs Graudiņš.