Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ventspils vecpilsētā veiks arheoloģisko izpēti

© F64

Ventspils muzejs 1.jūlijā sāks arheoloģisko izpēti Ventspils vecpilsētā, Ūdens ielā 8, aģentūru LETA informēja Ventspils muzeja Vēstures nodaļas speciāliste Inese Māla.

Arheoloģiskie izrakumi ilgs līdz 23.jūlijam, un to mērķis ir iegūt jaunu informāciju par Ventspils senāko apdzīvotību, pilsētas senākās teritorijas robežām un apdzīvotības raksturu konkrētajā vietā 14.-16.gadsimtā. Sagaidāmas arī jaunas arheoloģiskās liecības, kas ļaus labāk izprast Ventspils pilsētas aizputināšanu ar kāpu smiltīm 17.gadsimtā, kā arī pilsētnieku materiālo un garīgo kultūru 14.-17.gadsimtā.

Zemes gabalu Ūdens ielā 8, kur veiks arheoloģisko izpēti, šī gada sākumā nolēma iegādāties Ventspils pilsētas pašvaldība. Plānots, ka šo un blakus esošo zemes gabalu Ūdens ielā 6 nākotnē varētu izmantot jaunu mājokļu būvniecībai. Vēl nesenā pagātnē Ūdens ielā slējās ēkas, kas bija pamestas un pārvērtušās par graustiem. Ēka Ūdens ielā 8 bija celta 19. un 20.gadsimta mijā historisma jūgendstilā. Pirmās Latvijas neatkarības laikā tur atradās viesnīca, bet padomju varas gados ēkā izvietoja bērnu poliklīniku un zobārstniecības kabinetus. Pēdējās desmitgadēs ēka bija pamesta un pamazām pārvērtusies par graustu. Pagājušajā gadā tā tika nojaukta, tāpat kā blakus esošā ēka Ūdens ielā 6.

Arheoloģiskajā izpētē šajā Ventspils vecpilsētas daļā piedalīsies Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes un Kijevas T.Ševčenko universitātes studenti. Izpētes finansējumu nodrošina Ventspils pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds.