Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Noskaidrots Latvijā lielākā alimentu nemaksātāja titula ieguvējs

© Scanpix

Latvijā lielākais uzturlīdzekļu nemaksātāja parāds pārsniedz 20 000 eiro. Šis parādnieks ir kāds deviņu bērnu tēvs, šodien preses konferencē par uzturlīdzekļu datu publiskošanu sacīja Uzturlīdzekļu garantijas fonda (UGF) direktors Edgars Līcītis.

Viņš piebilda, ka šis uzturlīdzekļu nemaksātājs arī nav vērsies UGF ar kādiem skaidrojumiem.

Sarakstu ar alimentu nemaksātājiem iespējams apskatīt šeit:

http://www.ugf.gov.lv/files/paradnieki-01072015.pdf

Kā norādīja Līcītis, uz 31.maiju valstij izmaksātos uzturlīdzekļus bija parādā 29 551 parādnieks. Salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem pieciem mēnešiem, parādnieku skaits ir par 6,9% lielāks. Savukārt bērnu skaits, par kuriem uz 31.maiju valsts izmaksājusi uzturlīdzekļus, ir 27 017. Arī šajā pozīcijā, salīdzinot ar pagājušā gada maiju, ir vērojams pieaugums 6,7% apmērā.

Kā liecina UGF dati, 70% parādnieku ir vecumā līdz 45 gadiem, kā arī 70% gadījumu uzturlīdzekļi tiek maksāti par vienu bērnu. 23% parādnieku deklarētā dzīvesvietas adrese ir Rīga.

Tāpat 52% uzturlīdzekļu nemaksātāju parāda apmērs ir līdz 5000 eiro.

Savukārt, kā norādīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), viens uzturlīdzekļu nemaksātājs valstij ir parādā vidēji 4500 eiro. Tāpat katrs uzturlīdzekļu nemaksātājs vidēji vienam Latvijas nodokļu maksātājam ir parādā 140 eiro, piebilda ministrs.

Kopumā no 2004.gada, kad fonds tika izveidots, līdz šī gada 31.maijam UGF izmaksājusi uzturlīdzekļus vairāk nekā 133 miljonu apmērā. Savukārt kopējais regresa kārtībā atgūto līdzekļu apjoms ir vien 16,2 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka šodien stājas spēkā regulējums par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu.

No šodienas UGF administrācijas mājaslapā tiks publiskotas ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem, norādot nemaksātāju vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu.

Jaunā regulējuma mērķis ir sekmēt bērna tiesību aizsardzību, kā arī veicināt vecāku pienākumu pildīšanu, tas ir, uzturlīdzekļu maksāšanu.

Ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem tiks publiskotas gadījumos, ja iesniedzējs tam piekritis un fonda administrācija nav saņēmusi no valsts vai pašvaldību iestādēm informāciju, ka ziņu publiskošana kaitētu bērna interesēm, kā arī tad, ja parādnieks nav persona ar invaliditāti vai persona, kas pārejošas darbnespējas dēļ nestrādā ilgāk kā sešus mēnešus gadījumos, kad darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā gadījumos, kad darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.

Kā ziņots, pērn izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs bija 22 237 067 eiro, liecina UGF pārskats par 2014.gadu.

Kāds twitter lietotājs arī noskaidrojis, kurš ir jaunākais alimentu nemaksātājs.