Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Publiski kaunina tos, kuri izvairās maksāt saviem bērniem

© Publicitātes foto

Kopš vakardienas alimentu jeb uzturlīdzekļu nemaksātāju uzvārdi ir izlasāmi Uzturlīdzekļu garantijas fonda (UGF) administrācijas mājaslapā. Vakar tādu bija 1773, gan tēti, gan mammas.

Parādnieku, kuri nepilda likumā noteiktās prasības maksāt uzturlīdzekļus saviem bērniem, mazāk nekļūst, saka UGF Juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne. Viņu vietā maksā valsts, ik gadu šādi izlietojot pārdesmit miljonus eiro. Piemēram, 2014. gadā tie bija 22 237 067 eiro. Pašlaik nevar prognozēt, cik daudz būs to mammuču un papuču, kuri pēc iespējas ātrāk norēķināsies ar valsti, lai tikai neredzētu savu uzvārdu visiem izlasāmā reģistrā. Pēc saraksta publiskošanas UGF jau vakar atskanējuši arī satraukti zvani – tie, kuri sevi tur atraduši, zvana, lai noskaidrotu, kāpēc iekļauti, savukārt uzturlīdzekļu prasītāji interesējas, kāpēc nemaksātāja uzvārdu nevar ieraudzīt.

Pie kauna staba visi nenonāk

Viss notiek saskaņā ar likumu, uzsver L. Sparāne. Arī tad, ja kāds no vecākiem uzrakstījis iesniegumu, lai publisko alimentu jeb uzturlīdzekļu nemaksātāja vārdu un uzvārdu, gadās, ka to nedrīkst darīt. Un ne visos gadījumos UGF ir tiesīgs izpaust trešajām personām informāciju par to, kāpēc parādnieka uzvārds publiskajā sarakstā neparādās. Diemžēl viņu ir daudz – līdz 31. maijam valstij par tās izmaksātajiem uzturlīdzekļiem bija parādā 29 551 parādnieks. Salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem pieciem mēnešiem, parādnieku skaits ir par 6,9 procentiem lielāks. Kopumā no 2004. gada, kad UGF tika izveidots, līdz šā gada 31. maijam izmaksāti uzturlīdzekļi vairāk nekā 133 miljonu eiro apmērā. Savukārt no parādniekiem atgūto līdzekļu apjoms ir 16,2 miljoni eiro.

Bērniem nesamaksā tūkstošus

Lielākais uzturlīdzekļu nemaksātāja parāds Latvijā pārsniedz 20 000 eiro. Šis rekordists ir deviņu bērnu tēvs. Vairāk nekā pusei – 52 procentiem – uzturlīdzekļu nemaksātāju parāda apmērs ir līdz 5000 eiro. Vakar tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs sacīja, ka viens uzturlīdzekļu nemaksātājs valstij ir parādā vidēji 4500 eiro, bet vidēji vienam Latvijas nodokļu maksātājam – 140 eiro.

UGF dati liecina, ka 70 procenti parādnieku ir vecumā līdz 45 gadiem. Neatkarīgā 1. jūlijā publiskotajā sarakstā atrada, ka jaunākais alimentu nemaksātājs dzimis 1996. gadā un šogad kļūst 19 gadu vecs, bet vecākais nemaksātājs dzimis 1949. gadā. 70 procentos gadījumu uzturlīdzekļi tiek maksāti par vienu bērnu; savukārt 23 procentiem parādnieku deklarētā dzīvesvietas adrese ir Rīga.

Ilgāk nemaksāsi, vairāk samaksāsi

Alimentu nemaksātāju uzkrātais parāds ar katru mēnesi palielinās. Tā kā valsts UGF personā parādnieka vietā izmaksā uzturlīdzekļus bērna vai bērnu uzturam, nemaksātājs paliek parādā valstij. Parāda summa ik mēnesi pieaug par 0,5 procentiem, bet gadā – par sešiem procentiem no nedzēstās parāda pamatsummas. Savus izdevumus parādniekam liek atmaksāt arī tiesu izpildītāji. Turklāt kopš šā gada alimentu parādnieku maciņus patukšo palielinātais uzturlīdzekļu apjoms. Piemēram, ja pērn bērnam vecumā no 7 līdz 18 gadiem ik mēnesi pienācās uzturlīdzekļi 78 eiro apmērā, tad šogad – jau 108 eiro.

Vai parādnieku var atšifrēt?

UGF administrācijas mājaslapā tiks publiskotas ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem, norādot nemaksātāju vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu. Tas saskaņots ar Datu valsts inspekciju. Ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem tiks publiskotas gadījumos, ja iesniedzējs tam piekritis un fonda administrācija nav saņēmusi no valsts vai pašvaldību iestādēm informāciju, ka ziņu publiskošana kaitētu bērna interesēm, kā arī tad, ja parādnieks nav persona ar invaliditāti vai persona ar pārejošu ilgstošu darbnespēju. Pašlaik no valsts vai pašvaldību iestādēm nav saņemts aizliegums publiskot kāda parādnieka uzvārdu, jo tas varētu kaitēt bērna interesēm.

Publiskojamais parādnieku saraksts tiek aktualizēts ne retāk kā reizi trijās darbdienās.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija 2015. gada maijā:

  • maksāja uzturlīdzekļus 29 561 parādnieka vietā 27 017 bērniem;
  • izmaksāja uzturlīdzekļus 2 685 668 eiro apmērā;
  • regresa kārtībā atguva izmaksātos uzturlīdzekļus 257 181 eiro apmērā;
  • uz citām ES dalībvalstīm nosūtīja 12 pieteikumu par Latvijas tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu atzīšanu, izpildāmības pasludināšanu vai izpildi citā Eiropas Savienības dalībvalstī;
  • no ES dalībvalstīm tika saņemts viens pieteikums par citu ES dalībvalstu tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu atzīšanu, izpildāmības pasludināšanu vai izpildi Latvijā;
  • salīdzinot ar 2015. gada aprīli, parādnieku un ar uzturlīdzekļiem nodrošināto bērnu skaits Latvijā palielinājās par 0,80 procentiem.

Avots: Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija


Uzturlīdzekļu garantiju fonda publiskais parādnieku saraksts - pieejams šeit - http://www.ugf.gov.lv/files/paradnieki-02072015.pdf