Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvieši asinis ziedo kūtri; būs jauna kampaņa

© F64

Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7% no tiem iedzīvotājiem, kuri to varētu darīt, šodien atklājot Valsts asinsdonoru centra (VADC) informatīvo kampaņu "Mums ir viena asinsrite", sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Ministrs stāstīja, ka ASV asinis regulāri ziedo 10% cilvēku, bet Lielbritānijā - 4%.

Latvijā asinis gadā nodod vairāk nekā 30 000 cilvēku. Kopumā šie cilvēki nodrošina 95% no nepieciešamajiem asins krājumiem, stāstīja ministrs.

Veselības ministrs aicināja cilvēkus būt atbildīgiem un ziedot asinis, jo tā ir iespējams glābt savu līdzcilvēku dzīvību un veselību. Belēvičs izteica pateicību visiem tiem, kuri jau kādu reizi ir ziedojuši asinis, kā arī izteica aicinājumu to izdarīt tiem, kuri asinis vēl nekad nav ziedojuši.

Lai slimnīcās pilnībā pietiktu asiņu, dienā 150 donoriem būtu jānoziedo 67,5 litri asiņu.

Tāpat VADC direktore Iveta Ozoliņa aicināja cilvēkus vismaz trīs reizes gadā noziedot asinis, jo tās vienmēr kādam ir nepieciešamas. Viņa uzsvēra, ka centra mājaslapā ir redzams, kādas asinis konkrētā mirklī ir visvairāk nepieciešamas.

Tāpat viņa uzsvēra, ka asinis ir jāziedo regulāri, jo tās ir derīgas tikai 35 dienas, līdz ar ko tās nevar pieņemt lielos daudzumos un ilgstoši uzglabāt lielā noliktavā.

Kā aģentūrai LETA sacīja Ozoliņa, visvairāk asiņu nepieciešams ziemā, jo cilvēki šajā gadalaikā izvēlas veikt dažādas operācijas, kurām nepieciešams liels daudzums asiņu. Vienam šādam pacientam var būt nepieciešamas 4-5 donoru asinis.

Savukārt vasarā notiek dažādas avārijas, kurās smagi cieš cilvēki. Tāpat vasara ir laiks, kad cilvēku atsaucība ir zemāka, piemēram, atvaļinājumu dēļ.

Kopumā katru gadu tiek noziedotas 53 000 devas asiņu, tomēr kopumā būtu nepieciešamas 54 750 devas. Kā norādīja Ozoliņa, 18% no cilvēkiem, kuri atnākuši noziedot asinis, nākas atraidīt dažādu iemeslu dēļ. Vaicāta, kādi ir šie iemesli, VADC direktore stāstīja, ka cilvēki nevar noziedot asinis, jo nesen ir bijuši atvaļinājumā, nav iepriekšējā dienā lietojuši pietiekamu daudzumu ūdens, kā arī ir lietojuši alkoholu, saldinātus dzērienus un treknus ēdienus, kas padara asinis biezas.

Lai nodrošinātu pastāvīgu asins krājumu papildināšanu un pilnībā nodrošinātu slimnīcu pieprasījumu, kā arī lai nebūtu jāatliek plānveida operācijas, VADC sāk kampaņu "Mums ir viena asinsrite". Tās laikā ar televīzijas, radio un preses reklāmu palīdzību iedzīvotājiem tiks atgādināts, ka vajadzība pēc stabilām asins rezervēm var skart jebkuru cilvēku, kā arī to, ka asinis var ziedot trīs reizes gadā.

Jau ziņots, ka VADC sāk informatīvu kampaņu "Mums ir viena asinsrite", piesakot izaicinājumu sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, uzņēmumiem, pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām un ikvienam cilvēkam ziedot asinis, it īpaši svētku un atvaļinājumu laikā, aģentūru LETA informēja VADC.