Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Datu bāzē var atrast bērnu zobārstu bez maksas un bez rindas

© F64

Nacionālā veselības dienesta dati liecina: ir ārstniecības iestādes, kur rinda uz bezmaksas zobārsta pakalpojumu bērniem ir pusgada garumā, bet ir ārstu prakses un poliklīnikas, kur rindas vispār nav. Īpaši atšķiras dati pa reģioniem – dati par Latgali rāda, ka tikai Līvānos un vienā poliklīnikā Daugavpilī ir rindas pie zobārsta, bet citur tādu nav. Nelielas rindas ir arī Zemgalē, pie atsevišķiem – visticamāk, vispieprasītākajiem speciālistiem – garākas.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) speciāliste Evija Štālberga stāsta, ka valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus bērniem sniedz daudzas ārstniecības iestādes un bērnu vecāki var brīvi izvēlēties pakalpojuma saņemšanas vietu. Tomēr bieži konkrētajā ārstniecības iestādē vai pie konkrētā ārsta ir garas gaidīšanas rindas, tāpēc ir svarīgi zināt, kur bērnam nepieciešamo palīdzību var saņemt ātrāk. Tāpēc turpmāk valsts vietnē rindapiearsta.lv būs pieejama informācija par gaidīšanas rindām valsts apmaksātu zobārstniecības pakalpojumu saņemšanai bērniem. «Šī informācija sniedz iespēju bērnu vecākiem izvēlēties to ārstniecības iestādi, kurā rindas nav vai tā ir mazāka nekā citās iestādēs, lai pakalpojumu saņemtu ātrāk un bērns nebūtu jāpieraksta uz maksas vizīti,» saka E. Štālberga. Šajā vietnē tiek publicēta informācija, kuru ārstniecības iestādes apkopo reizi mēnesī. Iepazīstoties ar publicēto informāciju, bērna vecākiem ir jāsazinās ar konkrētās iestādes reģistratūru, lai veiktu pierakstu vizītei pie speciālista.

NVD atgādina, ka no valsts budžeta līdzekļiem zobārstniecības pakalpojumi tiek apmaksāti bērniem līdz 18 gadu vecumam, tajā skaitā pirmreizēja ortodonta konsultācija. Iedzimtu sejasžokļu šķeltņu gadījumos uz valsts apmaksātu ortodonta konsultāciju var doties jaunieši līdz 22 gadu vecumam. Lai saglabātu zobu un mutes dobuma veselību, būtiskas ir regulāras profilaktiskās apskates pie zobu higiēnista. Profilakse dod iespēju sekot līdzi zobu augšanai, kā arī savlaikus izvērtēt nepieciešamību saņemt plānveida zobārstniecības pakalpojumus un izvairīties no akūtām zobu sāpēm. Reizi gadā valsts apmaksātus zobu higiēnas pakalpojumus var saņemt bērni no divu līdz astoņpadsmit gadu vecumam, bet septiņu, 11 un 12 gadu vecumā zobu higiēnu var veikt divas reizes gadā.

Pašlaik dati rāda: ir veselības iestādes, kurās rinda pie valsts apmaksāta zobārsta plānveida palīdzības saņemšanai ir vairāk nekā 200 dienu (Rīgā tas ir Stomatoloģijas institūts, zobārstu prakses Tukumā, Liepājā). Liepājā kopumā ir visvairāk veselības iestāžu ar visgarākajām rindām, savukārt Latgalē – vismazāk, proti, virknei Latgales veselības centru un zobārstu prakšu dažādās pilsētās rinda atzīmēta ar 0, kas nozīmē, ka tā ir īsāka par piecām dienām. Visai garas rindas uz zobārsta pakalpojumu ir arī vairākās vietās Cēsīs 60–109 dienas.

Tomēr daudzi vecāki joprojām izvēlas bērnus vest pie maksas zobārstiem, sedzot pilnu maksu par zobu pārbaudi vai labošanu. E. Štālberga uzsver: ka valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus var saņemt tikai tajās ārstniecības iestādēs, kas ir noslēgušas līgumu ar NVD: «Ja cilvēks vēršas ārstniecības iestādē, kas sniedz tikai maksas pakalpojumus, par to jānorēķinās atbilstoši maksas pakalpojumu cenrādim, un šie izdevumi netiek atlīdzināti.»

Tomēr NVD ir zobārstniecības pakalpojumu sniedzēju gaidīšanas saraksts, kuram var pieteikties ārstniecības iestādes, kas sniedz zobārstniecības pakalpojumus. Šīm iestādēm piedāvā slēgt līgumu ar valsti, ja ir nepieciešamība, izvērtējot pieejamo finansējumu konkrētajā gadā, finansējuma izlietošanu iepriekš un gaidīšanas rindas.

DATI

Garākās rindas pa reģioniem uz bezmaksas zobārstniecību bērniem (dienas)

Rīga, Rīgas reģions

RSU Stomatoloģijas institūts 242

Rīgas 1. slimnīca 80

Rīgas veselības centrs (filiāles dažādās Rīgas priekšpilsētās) 38–40

Vidzeme

Cēsu rajona zobārstniecības poliklīnika (Cēsīs) 109

Jenčas ārsta prakse zobārstniecībā (Valmiera) 75

DENS (Cēsīs) 60

LIVITA (Cēsīs) 60

Kurzeme

Medinteks (Tukums) 204

Veselības salons Z (Liepāja) 200

Veites zobārstniecības kabinets (Liepāja) 160

Sākums G (Liepāja) 140

Zemgale

Aknīstes veselības un sociālās aprūpes centrs 60

Bergmanes ārsta prakse (Jelgava) 56

DOO (Aizkraukle) 50

Latgale

Valaines ārsta prakse (Līvāni) 90

Daugavpils zobārstniecības poliklīnika 37

Some (Līvāni) 30

Avots: rindapiearsta.lv (dati uz 1. jūniju)