Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Talsu ūdens” nepamana avāriju un upē nopludina dzīvnieku taukus

Attēlam ir ilustratīvs raksturs © Scanpix

„Talsos, iespējams, apstāsies attīrīšanas iekārtas un dzīvnieku tauki nonāks Dzelzupītē, kura atrodas Baltijas jūras baseinā. Ne iestādes vadība, ne pilsētas dome, ne SIA „Talsu gaļa” nereaģē uz draudošam briesmām. Strādājošie ir iebaidīti ar atlaišanu. Visiem ir jātur mute,” portālam nra.lv atrakstīja kāds lasītājs, kurš vēlējās palikt anonīms. Lai noskaidrotu, vai lasītāja sūdzība ir patiesa, portāls nra.lv sazinājās gan ar Talsu novada pašvaldību, gan ar uzņēmumu „Talsu gaļa”, gan ar speciālistu, kurš skaidroja, kāds apdraudējums ekosistēmai rodas no dzīvnieku tauku noplūdes.

Īsi pirms Jāņiem saņēmām visai interesantu lasītāja vēstuli. Lasītājs vēstīja, ka uzņēmums „Talsu gaļa” kanalizācijā nopludina dzīvnieku taukus, kurus ūdens attīrīšanas iekārtas neesot spējīgas pārstrādāt.  „Talsu gaļas kombināts nopludina kanalizācijā tonnām dzīvnieku taukus. Tagad uz svētkiem apjoms ir desmitkāršojies. „Talsu ūdens” vadība izliekas, ka nav nekādu problēmu. Arī Talsu pilsētas domē to visi zina. Attīrīšanas iekārtas taukus nevar attīrīt, jo nav tam paredzētas. Šobrīd lieta ir kritiska, jo viena līnija jau ir izgājusi no ierindas, un tūlīt būs kārta otrai. Tad stacija ir jāapstādina un pilsētas notekūdeņi netiks attīrīti,” raksta lasītājs.

Lai noskaidrotu, vai šāda problēma patiešām eksistē, sazinājāmies ar Talsu novada pašvaldību. Sākotnēji domes sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Inga Priede gan minēja, ka neko par sūdzībā aprakstīto situāciju komentēt nevarot, jo viņai šādas informācijas neesot, tomēr I. Priede aicināja sazināties ar pašu pašvaldības uzņēmumu „Talsu ūdens” un apsolīja noskaidrot kādu papildus informāciju.

Arī pašvaldības uzņēmuma SIA „Talsu ūdens” valdes priekšsēdētājs Igors Kude vēstulē minēto informāciju sākotnēji noliedza, apgalvojot, ka, lai gan dzīvnieku taukus ūdens attīrīšanas iekārtas patiešām nevar attīrīt, par šādu avāriju vai tās draudiem informācijas neesot, turklāt uzņēmumam neesot problēmu ar aparatūras noslodzi. Tomēr, nedaudz vēlāk sazinoties ar I. Kudes kungu atkārtoti, viņš atzina, ka tikko dodoties apsekot notikuma vietu konstatēts – avārija patiešām ir bijusi.

 „Jā, izskatās, ka pagājušo piektdien (26. jūnijā) otra attīrīšanās iekārta ir izgājusi no ierindas. Šobrīd strādāsim virsstundas, lai ar rokām attīrītu attīrīšanas iekārtu no tajā esošajiem dzīvnieku taukiem,” teic I. Kude, kurš arī negribīgi atzīst: „Iespējams, zināms daudzums dzīvnieku tauku putu patiešām nonācis upē.”

Jautāts par uzņēmuma SIA „Talsu gaļa” saistību ar šiem dzīvnieku taukiem SIA „Talsu ūdens” ūdens attīrīšanas mašīnās, I. Kude atklāj – neesot nekādu pierādījumu tam, ka šie dzīvnieku tauki nāktu no SIA „Talsu gaļa”. „Uzņēmumam „Talsu gaļa” jau ir piemērots paaugstināts ūdens attīrīšanas maksas tarifs, bet apgalvot, ka dzīvnieku tauki, kuri nonāk mūsu attīrīšanas iekārtas, ir viņu, man nav nekāda pamata,” uzsver I. Kude.

Arī domes pārstāve Inga Priede, uzzinājusi par avāriju apliecina  – tiks darīts viss iespējamais, lai šāda situācija neatkārtotos. „Aprunājāmies ar „Talsu ūdeni” un noskaidrojām, ka šādi precedenti bijuši jau iepriekš.  Apsvērām dažādus risinājumus un izlēmām piesaistīt papildus darbaspēku, lai noskaidrotu vainīgos. Tāpat arī vēlējāmies lūgt sabiedrības līdzdalību un, ja nu kādam vēl kas zināms par šādām problēmām, aicinām mūs par to informēt,” min domes pārstāve, kura arī piebilst, ka par Dzelzupītes piesārņojumu esot dzirdējusi pirms trim gadiem.

Tāpat arī uzņēmuma SIA „Talsu Gaļa” pārstāvis, komentējot vēstulē aprakstīto situāciju, apgalvoja – tāda situācija neesot iespējama. „Talsu ūdens” jau tāpat mums palielinājuši izmaksas ūdens attīrīšanai un galu galā mums ir arī rezerves ūdens rezervuārs, kurā, ja SIA„Talsu ūdens” ziņo, ka viņu galā ir avārija, es varu uzglabāt netīro ūdeni,” skaidro SIA „Talsu gaļa” pārstāvis Oskars Grīnbergs. Šeit gan jāpiezīmē, ka saruna ar O. Grīnbergu notika pēc tam, kad SIA „Talsu ūdens” jau bija atklājis, ka radusies problēma ar attīrīšanas iekārtu, tomēr sarunā ar žurnālistu šķita šādu faktu nezinām. Tāpat arī O. Grīnbergs kategoriski noliedza faktu, ka uzņēmums „Talsu gaļa” varētu vainojams pie dzīvnieku tauku noplūdes upē.

Kādas būtu iespējamās sekas dzīvnieku pārstrādes produktu nokļūšanai upē un iespējams arī jūrā? Kā skaidro Valsts Vides dienesta (VVD) pārstāve Jūlija Ņikitina – vides piesārņojums.

 „Ja ūdenstilpnē ieplūst dzīvnieku izcelsmes tauki un citi bioloģiskie elementi, kas rodas gaļas pārstrādes procesā, viennozīmīgi vide tiek piesārņota. Kad tauki virs ūdens koncentrējas lielā daudzumā, veidojas tauku slānis un ūdens augi, kā arī dzīvnieki un citi dzīvie ūdenstilpnes ekosistēmas organismi pietiekamā daudzumā nesaņem skābekli un sāk slāpt. Ja runā par dzīvnieku tauku putām un citām virsmas aktīvām vielām, kas izplatās vidē līdz ar neattīrītiem notekūdeņiem, jāatzīst, ka arī tie var radīt līdzīgu nelabvēlīgu efektu uz ūdenstilpnes ekosistēmu. Ja piesārņojums iekļūst jūrā, protams, tas ir grūtāk kontrolējams, tomēr, jūras viļņi agri vai vēlu to izskalo krastā, bet daļa šī piesārņojuma izšķīst, tomēr jāpiezīmē – lai piesārņojums nokļūtu līdz jūrai, tam jābūt ļoti ievērojamam,” skaidro J. Ņikitina un uzver – tieši tāpēc ir ļoti svarīgi par šādu avariju nekavējoties ziņot. „Būtiski ir laikus pamanīt šāda veida vides avāriju, laicīgi ziņot atbildīgajiem dienestiem un uzsākt ūdenstilpnes tīrīšanu aizturot piesārņojuma tālāku izplatību vidē, piemēram, norobežojot upi ar piesārņojumu aizturošām un absorbējošām bonām,” raksta J. Ņikitina.

Tad nu jautājām VVD pārstāvei, kad notikusi pēdējā avārija saistībā ar dzīvnieku taukiem un uzņēmumu „Talsu gaļa”.

 „Avārija vakar, 1. jūlijā, notika „Talsu ūdens” attīrīšanas iekārtās, kas apsaimnieko SIA „Talsu gaļa” notekūdeņus. „Talsu ūdens” tūlīt pēc avārijas veica upes tīrīšanas darbus Dzelzupītē,” atbildēja J. Ņikinta.