Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

NUMEROLOĢIJA: Vai spēkavīrs Bergmanis spēs aizsargāt Latviju?

© F64

Aiz­sar­dzī­bas mi­nis­tra amats jā­at­stāj Rai­mon­dam Vē­jo­nim, ku­ru Saei­mas de­pu­tā­ti iz­vē­lē­jās par at­jau­no­tās Lat­vi­jas Re­pub­li­kas piekt­o Valsts pre­zi­den­tu, un «Prak­tis­kās As­tro­lo­ģi­jas» no­do­ša­nas lai­kā cī­tī­gi tiek ru­nāts par to, ka aiz­sar­dzī­bas mi­nis­tra ama­tā va­rē­tu tikt vir­zīts Rai­monds Ber­gma­nis.

Spē­ka­vīrs, bruņ­ru­pu­ču ci­lā­tājs – paš­mā­ju as­prā­ši jau pa­gu­vu­ši ap­spē­lēt vi­ņa fi­zis­kos do­tu­mus. Ne­tiek aiz­mirsts arī tas, ka viņš bi­jis šo­vu va­dī­tājs un olim­pis­kās kus­tī­bas ak­tī­vists. Ber­gma­nim pār­met po­li­tis­kās pie­re­dzes trū­ku­mu un ti­kai diž­ka­reiv­ja mi­li­tā­ro pa­kā­pi. To­mēr at­ce­rē­si­mies prā­tu­lu, ka slikts ir tas ka­ra­vīrs, kurš ne­grib kļūt par ģe­ne­rā­li. Vai vis­maz mi­nis­tru. Vai Rai­monds Ber­gma­nis bū­tu ne­de­rīgs vai no­de­rīgs mi­nis­tra ama­tam? «Prak­tis­kā As­tro­lo­ģi­ja» vi­ņu ana­li­zē, iz­man­to­jot so­ci­oni­kas zi­nā­ša­nas (par so­ci­oni­kas un as­tro­lo­ģi­jas sa­vie­to­ja­mī­bu var la­sīt «Prak­tis­kās As­tro­lo­ģi­jas» 2014. ga­da de­cem­bra nu­mu­rā).

Pēc so­ci­oni­kas Rai­monds Ber­gma­nis ir Na­po­le­ona tips. Tas ne­būt ne­no­zī­mē, ka cil­vēks me­tī­sies ka­rot vai ie­ka­rot un plē­sī­sies ar vi­siem uz vel­la pa­rau­ša­nu. Fran­ču im­pe­ra­to­ra un ka­ra­va­do­ņa uz­vārds iz­vē­lēts kā vie­na kon­krē­ta so­ci­oti­pa ap­zī­mē­jums. Na­po­le­ona dzī­ves vad­mo­tīvs ir: «Miers ba­ro, ne­miers pos­ta!» Zī­mī­gi, ka šis so­ci­otips ir ļo­ti sa­de­rīgs ar Lat­vi­jas paš­rei­zē­jo at­tīs­tī­bas cik­lu. Na­po­le­ons ie­ro­das, lai uz ve­ca­jiem pa­ma­tiem bū­vē­tu kaut ko pa­vi­sam jaun­u, iz­man­to­jot sa­vu kri­tis­ko do­mā­ša­nu un prag­ma­tis­mu. Rī­cī­bas cil­vēks, kurš spēj no­do­mus īs­te­not, ne­vis ti­kai tark­šķēt par sa­vām ide­jām. Sa­rež­ģī­ju­mi vi­ņu ne­bie­dē, drī­zāk pre­tē­ji – ie­dves­mo dar­bo­ties, jo Na­po­le­ons mā­cās no sa­vām, ne­vis ci­tu kļū­dām.

Dzī­vo šeit un ta­gad un at­tie­cī­gi rī­ko­jas. Ne­uz­sāk dar­bus, kas nā­kot­nē ne­dos po­zi­tī­vu re­zul­tā­tu. Jo lie­lā­ka slo­dze, jo jū­tas va­ja­dzī­gāks un mun­drāks. Na­po­le­ons ir ha­ris­mā­tisks cil­vēks un caur­si­tējs, bet vi­ņam jā­at­rod pa­rei­zais pe­lē­kais kar­di­nāls, kurš vi­ņu va­ja­dzī­bas ga­dī­ju­mā aiz­stā­vēs un pa­sar­gās. Jo ne­viens nav ne­ie­vai­no­jams, un Na­po­le­onam grū­tī­bas sa­gā­dā lo­ģis­ku sa­ka­rī­bu iz­vēr­tē­ša­na, sī­ku­mains pēt­nie­cis­kais darbs.

So­ci­oni­kas ma­ģis­tre Vel­ta Lī­vi­ja Mi­ķel­so­ne mā­jas­la­pā www.socionikasskola.lv Na­po­le­onu rak­stu­ro kā cil­vē­ku, ku­ram pie­mīt gri­bas­spēks un paš­cie­ņa. Viņš ir ap­vel­tīts ar mil­zī­gu ener­ģi­ju, ie­dzim­tām va­dī­tā­ja un or­ga­ni­za­to­ra spē­jām, tā­pēc tie­cas ie­ņemt va­do­šus ama­tus. Vi­ņa dzī­ves pie­pil­dī­jums ir dar­bo­ša­nās ar cil­vē­kiem un lie­la ko­lek­tī­va va­dī­ša­na. Prot ra­dīt vie­no­tī­bas sa­jū­tu, ie­dves­mo un aiz­rauj ap­kār­tē­jos ko­pī­gam, tāl­ejo­šam mēr­ķim. Ja ne­pie­cie­šams, prot rast iz­lī­gu­mu ar pre­ti­nie­ku.

Rū­pī­gi veic pie­nā­ku­mus un pra­sa to no ci­tiem, bet vā­jas gri­bas cil­vē­kus ne­sa­prot. Dar­bo­jas at­klā­ti, ar pla­šu vē­rie­nu. Na­po­le­ons ir ga­ra­stā­vok­ļa cil­vēks, va­rē­tu pat teikt – kap­rīzs, un vē­las, lai vi­ņu no­vēr­tē. Gri­bi uz­la­bot «ka­ra­va­do­ņa» omu, uz­sla­vē vi­ņu!

Vi­sa mū­ža ga­ru­mā cen­šas ap­gūt ar­vien kaut ko jaun­u, vi­ņam ne­pie­cie­šams piln­vei­do­ties, at­tīs­tīt prā­tu un spē­jas. Vi­ņa do­mā­ša­na un uz­tve­re ir tie­ša. Ar ga­diem kļūst ar­vien pras­mī­gāks, iz­glī­to­tāks un in­te­re­san­tāks, jo pie­sa­vi­nās no­de­rī­go un prot to iz­man­tot.

Na­po­le­ona ti­pa cil­vē­ki ir: svar­cē­lājs un po­li­ti­ķis Vik­tors Šcer­ba­tihs (vi­ņa po­li­ti­ķa dar­bī­ba gan bi­ju­si daudz kus­lā­ka par spor­tis­ta sa­snie­gu­miem), dzej­nieks un rakst­nieks Ed­vards Vir­za, rakst­nieks un po­li­ti­ķis Vi­lis Lā­cis (njā, gan vie­nā, gan ot­rā jo­mā ir sa­vi mel­nu­mi), ak­tie­ri An­dris Keišs, Mār­cis Man­ja­kovs un Gun­dars Ābo­liņš, pa­sau­les lī­me­ņa po­li­ti­ķi Vin­stons Čēr­čils, Hel­mūts Kols, Mi­hails Gor­ba­čovs… Lai vai kā, to­mēr cie­nī­ja­ma ple­jā­de.

AS­TRO­LO­ĢIS­KAIS CV

Rai­monds Ber­gma­nis

Sau­le – Lau­vā

Mē­ness – Skor­pi­onā

Mer­kurs – Lau­vā

Marss – Vē­zī

Īss rak­stu­ro­jums: Cil­vēks ar am­bī­ci­jām, pie­mīt mērķ­tie­cī­ba un vēl­me būt pir­ma­jam, pa­rā­dīt se­vi un par to arī sa­ņemt at­bil­sto­šu no­vēr­tē­ju­mu. Ir tais­nīgs, aiz­stā­vēs sa­vē­jos gan pla­šā­kā, gan šau­rā­kā no­zī­mē. Rei­zu­mis var būt maz­liet sa­asi­nā­ta se­vis uz­tve­re, ta­ču pa­tie­sās emo­ci­jas ne­iz­rā­dīs.

Gu­nas Kār­kli­ņas in­ter­pre­tā­ci­ja