Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Leiši apsēduši Ventas ledu

© Juris Ģigulis/ Ventas balss

Piemēslotais ledus un pirmais vietējā makšķernieka un lietuvieša kautiņš liecina, ka sākusies īstā salaku sezona. Atbildīgie dienesti makšķerēšanas trakumu neuzrauga, jo darbinieki atlaisti.

Kurzemē par stintēm vai stincēm dēvētās un pēc gurķiem smaržojošās zivteles ir īsts kārums, tāpēc nav brīnums, ka lietuvieši ir gatavi braukt divsimt un trīssimt kilometru līdz copes vietai.

Pērn īpaši iecienīts bija Liepājas kanāls, taču vīri tā piemēslojuši ledu, ka pašvaldība ieviesa makšķerēšanas atļaujas. Acīmredzot četri lati dienā bijis pietiekams arguments, lai par populārāku vietu lietuviešiem kļūtu Venta pie dzelzceļa tilta Ventspilī. Laikraksta Kurzemes Vārds žurnālists Pēteris Jaunzems stāsta, ka Liepājas kanālā uz ledus ik dienas sēž vien pieci seši makšķernieki. Zivju arī maz.

Tikmēr Ventspilī jau priekšpusdienā garā virtenē virzienā prom no dzelzceļa tilta uz ledus satupuši ap divsimt žibulētāju. Vēlāk noteikti sarodas vēl citi, jo pēc nakts copes, izdzertā šņabja un Agdama litriem daudzi izguļ dzērumu vai lāpa paģiras savos busiņos. Par plostošanu, kas pavada makšķerēšanu, liecina uz ledus izmētātās tukšās pudeles. Turpat arī saņurcītas cigarešu paciņas, čipšu pakas un cita draza, kas līdz ar pavasara paliem tiks aizskalota uz jūru. To, ka piemēslot upi nav pareizi, makšķerniekiem neviens arī nepūlas ieskaidrot, jo no daudzajām vides institūcijām lāgā vairs nav atlikusi neviena, kas veiktu reālu uzraudzības darbu. Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes pārstāve Daina Naumova paskaidro, ka decembra beigās notikusi pēdējā štatu saīsināšana un par iekšējiem ūdeņiem atbildīgo sektoru taisās likvidēt vispār. Naudas inspektoru algām nav, benzīna nav. Kāda, kas pieskatītu makšķerniekus, arī nav.

Lietuviešu copmaņu vidū ir ļoti daudz – varbūt pat trešā daļa. Ar vietējiem viņi sadzīvojot puslīdz labi. Patiesībā pretenzijas drīzāk varētu būt tieši pret iebraucējiem – viņi esot skaļāki, vairāk dzer – kā jau no mājām projām tikuši. To atzīst arī paši leiši. Jons Neatkarīgajai saka: "Nu, paskaties pa kreisi – tur sēž jūsējie. Klusi, mierīgi. Bet tur pa labi – mūsējie, dzer un kliedz."

Pagājušajā sestdienā uz ledus noticis kāds nopietnāks incidents. Latvietis un leitis sastrīdējušies. Pa gaisu vicināts gan nazis, gan ledus cirtnis, un finālā lietuvietis vairākas reizes ar dzelzs mietu dabūjis pa muguru. Kurš pirmais sāka – versijas dažādas. It kā ventspilnieks uzbrucis, vietējie teic, ka leitis vainīgs. Arī Ventspils pašvaldības policija sliecas domāt, ka kašķi sācis ciemiņš. Kā stāsta policijas priekšnieka vietnieks Anatolijs Dzelzkalējs, lietuvietis no saviem āliņģiem aizgājis līdz mašīnai, bet, kad atgriezies, apmaldījies. Atnācis pie citiem āliņģiem, domādams, ka tie ir viņējie, bet tur priekšā jau sēdējis ventspilnieks. Abi vīri sāka kasīties, leitis draudot novicināja ēsmas nazi. "Bet mūsējais nebija ar pliku roku ņemams un ķēra pēc ledus cirtņa," stāsta A. Dzelzkalējs. Apkārtējie izsaukuši municipāļus, un no copes abi kaušļi aizvesti skaidroties uz Valsts policiju. Citu nopietnu vietējo un iebraucēju saķeršanos šosezon Ventspilī vairs nav bijis. Savukārt Liepājā viens incidents fiksēts pavasarī. Divām lietuviešu mašīnām pārdurtas riepas – it kā atriebjoties par kanālmalas piegružošanu.

Īstā salaku cope tikai sākas, un tas nozīmē, ja vien pieturēsies sals, pašmāju makšķerniekiem vēl pāris mēnešu būs jāprotas sadzīvot ar iebraucējiem.