Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pirmie bēgļi varētu būt gaidāmi ziemā un ieradīsies pakāpeniski

© Scanpix

Ļoti iespējams, ka Latvijā 250 bēgļi nevis ieradīsies visi uzreiz, bet divu gadu laikā pakāpeniski – ik pēc trim mēnešiem. Pirmie no viņiem varētu ierasties jau ziemā, pieļauj iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Ministrs vakar Saeimas Eiropas lietu komisijas izbraukuma sēdē patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Mucenieki parlamentāriešiem, kad tie vērsa uzmanību uz to, ka nav ņemta vērā Latvijas nostāja bēgļu jautājumā, norādīja, – atteikties no Eiropas Savienības (ES) piedāvājuma nevar, it sevišķi ievērojot to, ka pašreizējais uzņemamo personu skaits ir daudzkārt mazāks par sākotnēji noteikto skaitli. Bijušas tikai divas iespējas: vai nu uzņemt trīsreiz mazāk, vai pilnu programmu. R. Kozlovskis arī uzsvēra, ka ir izveidota darba grupa, kurā ir vairāku ministriju pārstāvji, un viņu uzdevums būs sagatavot attiecīgu modeli un redzējumu. Viņš piebilda, ka Latvijai nav pienākums piešķirt statusu tādā gadījumā, ja radīsies kādas aizdomas. To varēs izvēlēties uz vietas.

Kritēriji, pēc kādiem Latvijas puse izvērtēs, kurus bēgļus uzņemt vai neuzņemt, būs zināmi tuvākajā laikā. Iekšlietu ministrs ir publiski paudis, ka Latvija būtu ieinteresēta uzņemt bēgļu ģimenes – vecākus ar bērniem, nevis atsevišķus bēgļus.

ES pārvietošanas programma paredz, ka no trešajām valstīm un mītnes vietas maiņas programmā no Itālijas un Grieķijas divu gadu laikā Latvija solidāri dos patvērumu cilvēkiem, kam ir vajadzīga starptautiskā aizsardzība. No 250 personām 50 būs no trešajām valstīm, bet pārējie – no Grieķijas un Itālijas.

Premjerministre Laimdota Straujuma jau ir parakstījusi rezolūciju, ar kuru Valsts kancelejai sadarbībā ar Iekšlietu ministriju uzdots izveidot augsta līmeņa starpinstitucionālu darba grupu. Tās uzdevums būs izstrādāt tiesisko un praktisko sistēmu bēgļu uzņemšanai no Itālijas, Grieķijas un trešajām valstīm. Tā arī izveidos Latvijas apstākļiem vispiemērotāko sistēmu šo cilvēku integrācijai sabiedrībā, pagaidu mītnes vietai, nodarbinātībai, veselības aizsardzībai un citiem jautājumiem.

Plānots, ka darba grupā, kura varētu tikt izveidota līdz augusta vidum, darbosies Iekšlietu, Kultūras, Labklājības, Izglītības un zinātnes, Veselības, kā arī Vides un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji.

Valdība 6. jūlija ārkārtas sēdē vienojās par Latvijas nostāju šajā jautājumā, piekrītot, ka divu gadu laikā valsts varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus.