Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Bērnunamā "Laubere" līdz šim pārkāpumi nav konstatēti

© bnlaubere.lv

Bērnunamā "Laubere", kura audzēknis vakar netālu no iestādes atrasts miris, līdz šim pārkāpumi nav konstatēti, aģentūru LETA informēja Ogres novada Sociālā dienesta vadītāja Sarmīte Ozoliņa.

Sociālā dienesta darbinieki trīs gadu laikā uz bērnunamu esot braukuši vairākkārt, metodiski palīdzējuši un apmācījuši darbiniekus, "cik bija dienesta spēkos", stāstīja Ozoliņa. "Jāatzīst, bērnunama darbiniekiem ir ļoti zems atalgojums, līdz ar to ir ļoti grūti nodrošināt speciālistus. Tomēr, runājot par cilvēkiem, kas tur strādā, es nevaru teikt neko sliktu. Viņi savu darbu pilda apzinīgi, un nekādi pārkāpumi nav konstatēti," teica Ozoliņa.

Sociālā dienesta vadītāja atturējās izteikties par jaunieša nāves apstākļiem, jo ir jāgaida izmeklēšanas rezultāti. Ja Lauberes bērnunama direktors lūgs, Sociālais dienests iesaistīsies un palīdzēs bērniem ar psihologu konsultācijām vai pašai iestādei ar metodoloģisko atbalstu. Sociālā dienesta kompetencē nav iejaukties citas iestādes darbībā, piebilda Ozoliņa.

"Ir jāsaprot, ka bērni ir dažādi. Tas, ka bērnunamā bērniem nav tā labākā vide, mēs, visa sabiedrība, saprotam. Šajā brīdī mums kā sabiedrībai vairāk jāuzņemas atbildība un jākļūst par audžuvecākiem, lai šādas situācijas nenotiktu. Diemžēl, mūsu valstī daudz ir tādu bērnu, kurus audžuģimenes vairs neņem pie sevis. Bērni tiek emocionāli un psiholoģiski sakropļoti. Šādi bērni arī nonāk bērnunamos, un katram speciālistu klāt pielikt nevar, lai izstaigātu katru soli, īpaši 17 gadus vecam jaunietim. Arī ģimenēs ne vienmēr ar viņiem var tikt galā. Bērni bērnunamā nav cietumā," piebilda Ozoliņa.

Kā ziņots, Ogres novada Lauberē vakar no rīta atrasts vietējā bērnunama audzēkņa līķis bez ārējiem miesas bojājumiem, aģentūrai LETA apliecināja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis. Mirušais bērnunama "Laubere" audzēknis bija 17 gadus vecs. Viņa līķis atrasts pamestā ēkā netālu no bērnunama teritorijas.

Saistībā ar notikušo policija sākusi kriminālprocesu. Ārēji nopietni miesas bojājumi jaunietim nav konstatēti, taču ekspertīzēs noskaidros, vai viņš miris nozieguma rezultātā vai dabīgā nāvē.