Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Atsakās no prasības prostitūtām noformēt veselības karti

© F64

Valdība šodien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotos grozījumus Prostitūcijas ierobežošanas noteikumos, kuros plānots svītrot regulējumu par nepieciešamību prostitūtām noformēt veselības karti.

Šobrīd noteikumi nosaka, ka ar prostitūciju aizliegts nodarboties personai, kurai nav veselības kartes. Noteikumi paredz, ka persona pēc klienta pieprasījuma uzrāda veselības karti. Veselības karti pēc pirmreizējās veselības pārbaudes izsniedz dermatologs, venerologs.

Prasība par veselības karti ir pretrunā ar ANO Konvenciju, kas nosaka, ka valstis apņemas atzīt par spēkā neesošiem jebkuru normatīvo aktu noteikumus, kas paredz prostitūtu reģistrāciju vai uzraudzību, vai arī uzliek par pienākumu šīm personām reģistrēties vai uzrādīt īpašus dokumentus. Ņemot vērā minēto, prasība personai, kas nodarbojas ar prostitūciju, pēc veselības kartēm ir svītrojama.

Sākotnēji projektā minētā regulējuma vietā tika paredzēts pienākums personai, kas nodarbojas ar prostitūciju, reizi gadā vai nepieciešamības gadījumā biežāk pārbaudīt veselību pie ģimenes ārsta. Ņemot vērā Veselības ministrijas un nevalstisko organizāciju paustos viedokļus starpministriju sanāksmē, tika nolemts normas attiecībā uz veselības pārbaudēm svītrot.

Svītrojot regulējumu par veselības kartes nepieciešamību prostitūtām, minētajām normām saglabājas tikai deklaratīvs raksturs un to izpilde un kontrole nav īstenojama, norāda IeM.

Vienlaikus IeM sagatavotie grozījumi papildināti ar aizliegumu izmantot nepilngadīgas personas un cilvēktirdzniecības upura prostitūciju. Jau pērn ar grozījumiem Krimināllikumā tika noteikta kriminālatbildība par nepilngadīgas personas prostitūcijas izmantošanu.

Valdība arī uzdeva atbildīgajām ministrijām izstrādāt likumprojektu prostitūcijas ierobežošanas jomā un līdz 2017.gada 1.janvārim iesniegt to Ministru kabinetā.