Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

LOK vērtēs trenera Kursīša atbalstu teroristiem

© f64

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) otrdien valdes sēdē apspriedusi publiskajā telpā izskanējušo informāciju par pēdējo divu gadu Latvijas labākās sportistes cīkstones Anastasijas Grigorjevas bijušā trenera Sergeja Kursīša atbalstu Ukrainas teroristiskajam kaujinieku grupējumam "Luhanskas tautas republika" (LTR), aģentūru LETA informēja LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

 

Kā pirmdien ziņoja portāls "Tvnet", Kursītis savā sociālā tīkla "Facebook" profilā bija publicējis bildi ar LTR kaujinieku, apakšā parakstot "viņš saka, ka izbeigt karu Donbasā ir trīs dienu jautājums, bet politiķi neļauj...". Pašlaik gan bilde sociālajā portālā vairs nav atrodama.

LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers atzinis, ka LOK ir tiesības izvērtēt, kuriem cilvēkiem uzticēt darbu olimpiskajā komandā. "Šiem treneriem gan sportā, gan dzīvē ir jādemonstrē augsti ētikas principi un jābūt lojāliem savai valstij un olimpiskajām vērtībām," uzsvēris Tikmers.

LOK valde secinājusi - ja informācija par Kursīti izrādīsies patiesa, tas būtu pamats LOK ētikas lietas ierosināšanai, jo saskatāms Ētikas kodeksa pārkāpums, proti, būt par pozitīvu piemēru bērniem, jauniešiem un citiem pasākumu vai sacensību dalībniekiem, nekādos apstākļos neatbalstīt personīgi un nepievērt acis negodīgas rīcības gadījumos, rīkoties, lai atklātu ētikas normu, godīgas spēles noteikumu vai antidopinga politikas noteikumu pārkāpumus un nepieciešamības gadījumā tiktu piemērotas soda sankcijas, paudis Mālmeisters. LOK valdei ir pamats secināt, ka teroristiskas organizācijas atbalstīšana un/vai saistība ar teroristisku organizāciju būtu pilnīgā pretrunā ar šiem pienākumiem.

LOK valde likusi Latvijas olimpiskajai vienībai nekavējoties apturēt jebkāda veida finansiāla atbalsta izmaksāšanu Kursītim, kā arī pieprasīt no viņa un Latvijas Cīņas federācijas rakstiskus paskaidrojumus. Pēc tam šie paskaidrojumi tiks nodoti LOK Ētikas komisijai, kas lems par lietas ierosināšanu.

"Vienmēr esmu iestājies un iestājos pret vardarbību Ukrainas teritorijā no jebkuras konfliktā iesaistītās puses. Joprojām uzskatu, ka lēmums ir atkarīgs tikai no politiķiem," Kursītis otrdienas vakarā ierakstījis savā "Facebook" profilā. "Savukārt ar spēkiem ir jāmērās sportā. Diemžēl ar sportistiem dažreiz cīnās arī daži politiķi, turklāt pārkāpjot noteikumus."

Kursītis bija Grigorjevas treneris gandrīz desmit gadus, tomēr šovasar notikušajās Eiropas spēlēs viņa pirmoreiz startēja bez trenera.

"Ar Sergeju Kursīti vairs nestrādājam kopā personisku iemeslu dēļ. Tas skar tikai mūs divus," toreiz sarunā ar aģentūru LETA atzina sportiste. "Nedomāju, ka medijiem ir jāatklāj kas vairāk. Cerams, nākamos rezultātus tas neietekmēs."

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka sportiste ar treneri pēc personiskām nesaskaņām darba attiecības pārtraukusi vairākkārt, tomēr pēc tam viņi allaž tomēr bija vienojušies par to turpināšanu. Pašlaik Kursītis turpina strādāt ar jaunajiem sportistiem.

Girgorjeva ir 2013. un 2014.gada Latvijas labākā sportiste. Pašlaik viņa gatavojas pasaules čempionātam, kas septembra sākumā risināsies ASV. Pēc tā rezultātiem sešas labākās sportistes garantēs sev ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.