Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs: Nacionāļi upurē Latvijas drošību reitingu vārdā

© F64

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs mikroblogošanas vietnē twitter paudis nožēlu par partijas "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ieceri vērsties Satversmes tiesā saistībā ar valdības lēmumu par 250 bēgļi brīvprātīgu uzņemšanu Latvijā.

Jau ziņojām, ka koalīcijas partneri kopumā ir kritiski pret nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ieceri vērsties Satversmes tiesā (ST) saistībā ar valdības lēmumu par 250 bēgļu brīvprātīgu uzņemšanu Latvijā.

"Vienotība" šo ieceri sauc par bezprecedenta gadījumu, bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pauž neitrālāku nostāju, uzsverot, ka tieši "Vienotībai" būtu šī situācija jāatrisina.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa iespējamo VL-TB/LNNK vēršanos tiesā vērtēja kā "bezprecedenta gadījumu" un "opozīcijas metodi". Viņa akcentēja, ka nacionālā apvienība ir pārstāvēta valdībā un tās pārziņā ir Kultūras ministrija, kas ir atbildīga par integrācijas politiku, Tieslietu ministrija, bez kuras saskaņojuma nevar pieņemt lēmumus, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Tāpēc VL-TB/LNNK būtu jāizmanto citas metodes un būtu arī jāsniedz priekšlikumi, kā risināt šos sabiedrībai svarīgos jautājumus, pauda Āboltiņa.

Viņa vērtēja VL-TB/LNNK ieceri kā "dīvainu un nesaprotamu", ņemot vērā, ka nacionālā apvienība pati strādā valdībā, kuras lēmumu vēlas apstrīdēt. Taujāta par turpmāko sadarbību koalīcijā, ja VL-TB/LNNK apstrīdēs tiesā valdības lēmumu, Āboltiņa norādīja, ka par šo jautājumu varēs lemt pēc Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) atgriešanās no atvaļinājuma.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka viņu vairs nepārsteidz nacionālās apvienības rīcība un ka politiskais spēks uz šo soli neplāno reaģēt. ZZS netraucē nacionālās apvienības rīcība, un šajā jautājumā "Vienotībai" ir jāizšķiras, kā rīkoties. Viņš gan atzīmēja, ka pašreizējā situācija ir vērtējama kā "ielaista", līdz ar to "Vienotībai" varētu būt sarežģīti.

Taujāts par iespējām un vēlmi nacionālo apvienību valdībā nomainīt ar Latvijas Reģionu apvienību un partiju "No sirds Latvijai", politiķis norādīja, ka lielas izmaiņas tas nenestu, jo bēgļu jautājumā abām opozīcijas partijām ir līdzīgs viedoklis kā VL-TB/LNNK.

Brigmanis skaidroja, ka arī viņš nevēlas bēgļu uzņemšanu, taču, līdzīgi kā Valsts prezidents Raimonds Vējonis, arī ZZS frakcijas vadītājs uzskata, ka, esot Eiropas Savienībā un NATO, Latvijai ir izvirzīti zināmi nosacījumi un manevra iespējas to pildīšanā ir nelielas.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA skaidroja, ka nacionālās apvienības biedru vidū izskanējuši viedokļi, ka šajā jautājumā būtu jāizmanto tiesiskās aizsardzības līdzekļi. To nepieciešams darīt, ņemot vērā, ka nacionālā apvienība šajā jautājumā valdībā ir mazākumā, bet šis ir ļoti būtisks jautājums. Līdz ar to VL-TB/LNNK apsver iespēju vērsties ST, sacīja Bērziņš, piebilstot, ka Latvijas nostāja bēgļu jautājumā būtu parlamenta kompetencē.

Pašlaik tiekot vērtēti dažādi iespējamie risinājumi, līdz ar to šis jautājums vēl ir apsverams, teica Bērziņš. Viņš arī teica, ka pieteikums tiesā nevarētu tikt iesniegts tuvākajās dienās, tas būšot ilgāks process.

Kā ziņots, 6.jūlijā Ministru kabinets apstiprināja, ka Latvija divu gadu laikā Eiropas Savienības pārvietošanas programmas un mītnesvietas maiņas programmā solidāri uzņems kopumā 250 bēgļus, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

Jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā jau iepriekš radījis nesaskaņas koalīcijas partiju vidū.