Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

KNAB: Veselības ministrs nesniedz paskaidrojumus administratīvo pārkāpumu lietā

© f64

Veselības ministrs un parlamentārietis Guntis Belēvičs (ZZS) līdz šim nav ieradies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un nav sniedzis paskaidrojumus saistībā ar iespējamo interešu konfliktu.

KNAB Sekretariāta vadītāja Māra Priedīte aģentūrai LETA pastāstīja, ka Belēvičs vairākkārt ir informēts par viņa tiesībām ierasties KNAB un sniegt paskaidrojumus administratīvā pārkāpuma lietā. Saskaņā ar likumu viņš var iepazīties ar visiem lietas materiāliem, izdarīt no tiem izrakstus un izgatavot kopijas, piedalīties lietas izskatīšanā, sniegt paskaidrojumus, izteikt lūgumus, kā arī pārsūdzēt lietā pieņemto lēmumu.

Belēvičs līdz šim brīdim nav ieradies KNAB saistībā ar sākto administratīvā pārkāpuma lietu, kā arī nav sniedzis paskaidrojumus. KNAB vairākkārt ir informējis Belēviču par viņa tiesībām, norādīja Priedīte.

10.jūnijā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vienojās, ka par Belēviča nodošanu administratīvai sodīšanai varēs lemt tikai tad, kad arī KNAB dos skaidrojumu par administratīvajā protokolā konstatētajām nepilnībām. Priedīte norādīja, ka, līdzko tiks saņemts komisijas pieprasījums, KNAB sniegs nepieciešamo informāciju parlamentāriešiem. Līdz šim šāds pieprasījums nav saņemts.

Jau ziņots, ka 10.jūnijā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti nevienojās, vai piekrist Belēviča administratīvai sodīšanai saistībā ar interešu konfliktu, viņam lemjot par disciplinārlietu pret Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktori Ingunu Adoviču.

Deputāti toreiz vienojās, ka par Belēviča nodošanu administratīvai sodīšanai varēs lemt tikai tad, kad arī KNAB dos skaidrojumu par administratīvajā protokolā konstatētajām nepilnībām. Tāpat deputāti padziļināti iepazīsies un pārbaudīs Belēviča sacīto.

KNAB bija lūdzis Saeimai atļauju piekrist Belēviča administratīvai sodīšanai saistībā ar minēto interešu konfliktu.

KNAB pārbaudīja Belēviča rīcības atbilstību likumam par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā. Saskaņā ar likumu valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot savus pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti. Apkopojot pārbaudes rezultātus, KNAB secinājis, ka Belēvičs nav ievērojis šo aizliegumu.

KNAB skaidro - uzņēmuma "Saules aptieka" valdes locekļi ir Belēviča radinieki, arī SIA "Baltacon" 50% kapitāla daļu pieder Belēviča dēlam, kurš arī ieņem valdes priekšsēdētāja amatu šajā kapitālsabiedrībā. Belēvičs kā veselības ministrs ir izdevis rīkojumu par dienesta pārbaudes veikšanu saistībā ar ZVA darbību informācijas izsniegšanā komersantiem. Pārbaudes sākšanai par pamatu bija "Saules aptiekas" un "Baltacon" iesniegums par ZVA rīcību, kurā norādīts, ka ZVA ir izpaudusi komersantu sniegtās ziņas par konkrētu medikamentu realizācijas apjomu, savukārt minētajām komercsabiedrībām par prasīto informāciju pieprasījusi samaksu atbilstoši ZVA pakalpojumu cenrādim. Komercsabiedrības savā iesniegumā lūgušas ierosināt disciplinārlietu pret vairākām ZVA amatpersonām par komercnoslēpuma izpaušanu.

Belēvičs, pamatojoties uz dienesta pārbaudes rezultātiem, arī pieņēma lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu pret Adoviču, "tādējādi veicot ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības interešu konflikta situācijā", norāda KNAB.

Ņemot vērā, ka Belēvičs ir arī Saeimas deputāts, KNAB prasa parlamenta piekrišanu viņa sodīšanai par valsts amatpersonām noteikto komercdarbības ierobežojumu pārkāpšanu. Saskaņā ar administratīvo pārkāpumu kodeksu par šādu pārkāpumu var piemērot naudas sodu no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu vai bez tā.