Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kandidātu vēlme mācīties var aizstāt iztrūkstošo pieredzi

© Google

Nenoliedzami, kandidāta darba pieredze darba devēju acīs tiek augstu vērtēta. Taču nereti gados jauni cilvēki savā CV nevar palepoties ar būtisku praktisko iemaņu bagāžu.

Uzrunātie darba devēji apgalvo – viņi ir atvērti komunikācijai ar jauniešiem, ja redz tajos vēlmi strādāt, neatlaidību, motivāciju mācīties. Šāds komplekts var aizstāt darba pieredzi.

Piemēram, SIA ELVI Latvija ir atvērts sadarbībai ar jaunajiem speciālistiem ļoti dažādās nozarēs. «Protams, ne visiem jaunajiem speciālistiem ir nepieciešamā pieredze vai iemaņas, tomēr ir ļoti svarīga cilvēka vēlme mācīties, augt un attīstīties,» norāda ELVI komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Savukārt Transcom Worldwide Latvia personāla vadītāja Ginta Eisaka, raksturojot ienācējus darba tirgū, norāda: «Novērojam tendenci, ka gados jaunie kandidāti, kuri bieži vien vēl studē, ir ļoti ambiciozi, sagaida ātru karjeras attīstību un strauju atalgojuma kāpumu. Diemžēl šīs prasības ne vienmēr iet roku rokā ar uzrādītajiem darba rezultātiem esošajā amatā, tāpēc grūti runāt par tūlītēju paaugstinājumu. Otra tendence ir saistīta ar mūsu uzņēmējdarbības jomu – klientu apkalpošanu. Arvien biežāk redzam, ka samazinās tādu kandidātu skaits, kas vismaz labā sarunvalodas līmenī spēj sazināties ar klientiem gan latviešu, gan krievu valodā.»

Viņa stāsta, ka, līdz ar darba apjoma pieaugumu, Transcom ir aktuāla jauna darbinieku piesaiste. G. Eisaka norāda, ka uzņēmums nemeklē cilvēkus ar kādu īpašu darba pieredzi. «Mēs gadu gaitā esam izstrādājuši specifisku apmācību programmu, kas jaunajam darbiniekam sniedz nepieciešamās zināšanas. Galvenais, ko mēs sagaidām no jaunajiem darbiniekiem, ir motivācija darba specifikas apgūšanai un uz komunikāciju vērsta personība, kas ir atvērta profesionālajai pilnveidei. Tāpat mēs ļoti augsti vērtējam darbiniekus ar dažādu svešvalodu prasmēm,» uzsver G. Eisaka.

Atvērts sadarbībai ar jaunatni ir arī Lux Express, proti, uzņēmumam ir izveidota īpaša darbinieku rotēšanas sistēma – piesakoties praktikanta amatā, jauniešiem ir iespēja pārbaudīt savas prasmes un augstskolā uzkrātās zināšanas dažādos amatos un nodaļās – pārdošanas, mārketinga, 24 stundu atbalsta dienestā un arī operatīvajā bāzē. Praktikants parasti katrā no šīm pozīcijām pavada ne ilgāk kā sešus mēnešus, bet kopumā programma ilgst pusotru gadu. Lux Express pieredze liecina, ka kandidāti, kuri spējuši šā perioda laikā sevi veiksmīgi pierādīt, kļūst par pastāvīgajiem uzņēmuma darbiniekiem. «Katra kandidāta personiskās īpašības un zināšanas tiek izvērtētas intervijas laikā. Iepriekšēja darba pieredze nav nepieciešama, taču sagaidām, ka kandidāts būs aktīvs, patstāvīgs, gatavs uzņemties atbildību un parādīt līdera dotības,» teic uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Hanness Sārpū.

Uzņēmums novērojis, ka jaunieši lielākoties ir atvērti jauniem izaicinājumiem. «Viņiem piemīt augstas ambīcijas, taču jāatzīst, ka daļa no jauniešiem neapzinās to, ka vispirms ir jāiepazīst uzņēmums, veicot vienkāršākus darba pienākumus, un tikai tad var pretendēt uz augstāku amatu. Karjeras izaugsmes iespējas Lux Express ir plašas, tikai vispirms sevi jāapliecina,» akcentē H. Sārpū.