Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Gaida operatīvu politisku reakciju piena nozares stabilizēšanai

© F64

Padziļinoties krīzei piensaimniecībā, zemnieki gaida no Valsts prezidenta operatīvu politisku reakciju, aizstāvot vietējo lauksaimnieku intereses gan Latvijā, gan veicot valsts pirmās amatpersonas pienākumus ārvalstīs, informēja lauksaimnieku organizāciju pārstāvji.

Pirms rīt, 31.jūlijā, plānotās tikšanās ar prezidentu, biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvis Edgars Bērziņš norāda, ka, piena iepirkuma cenai turpinot kristies, arvien kritiskāka kļūst Latvijas piena ražotāju situācija.

"Atšķirībā no Eiropas zemniekiem mūsu saimniecības attīstījušās pēc iestāšanās ES, līdz ar to nebija iespējas sagatavot finansiālās rezerves krīžu pārvarēšanai. Lauksaimnieki turpina cīnīties par saimniecību un darbvietu saglabāšanu, tomēr rezerves ir izsmeltas. Tādēļ aicināsim prezidentu atbalstīt Latvijas piena ražotāju intereses gan Latvijā, gan, veicot prezidenta pienākumus, ārvalstīs," sacīja Bērziņš.

Arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji norāda, ka no rītdienas tikšanās gaida operatīvu politisku reakciju piena nozares stabilizēšanai.

Kā norādīja LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs, tikšanās reizē lauksaimnieku pārstāvji prezidentam iezīmēs galvenās nozares problēmas, jo piena iepirkuma cenas, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir sarukušas par 27%.

"Iezīmēsim skaitļus, cik dramatiski ir samazinājusies iepirkuma cena un ka tas ir noticis vispārējas pasaules krīzes un Krievijas embargo dēļ, nevis lauksaimnieku neizdarības dēļ. Pārrunāsim arī iespējamos scenārijus, ja nozares situācija turpinās pasliktināties, kā arī iespējas iegūt papildu atbalstu no ES un valsts. Nevēlamies piedzīvot, ka jāizkauj ganāmpulki un jāpapildina bezdarbnieku rindas," sacīja Treibergs.

Arī LOSP valdes locekle Aija Balode sacīja, ka informācija par kritisko situāciju piena nozarē prezidentam būs nepieciešama, tiekoties ar citu Eiropas valstu augstākajām amatpersonām, kuras varētu ietekmēt Eiropas Komisijas, kā arī lauksaimniecības komisāra Fila Hogana lēmumu par atbalsta piešķiršanu piena ražotājiem.

"Lauksaimnieki gaida no valdības rīcību gan ilgtermiņā, gan arī tūlītēju palīdzību, jo zemniekiem jāpieņem nopietni lēmumi attiecībā uz savu biznesu," norādīja Balode.

Kā norāda zemnieki, saskaņā ar ES piena observatorijas datiem vidējā piena iepirkuma cena maijā bija 0,3005 eiro par kilogramu, kamēr Latvijas ražotāji saņēma tikai 0,224 eiro.

Kā ziņots, rīt, 31.maijā plānota Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa tikšanās ar piena nozares pārstāvjiem.

Paredzēts, ka tikšanās laikā, kas sāksies plkst.11.10, piedalīsies zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs, ''Zemnieku saeimas'' valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, SIA "Stalbes Agro" valdes priekšsēdētāja Aija Balode, zemnieku saimniecības "Mežacīruļi" īpašnieks Juris Cīrulis, kā arī zemnieku saimniecības "Dimanti" īpašniece un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes piena grupas vadītāja, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane.

Tāpat sarunā piedalīsies lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīva sabiedrības "Piena ceļš" pārstāve Ilze Aizsilniece, uzņēmuma "Food Union" padomes priekšsēdētāja vietnieks Harijs Panke un Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Piena iepirkuma cenas lejupslīde Latvijā sākās pērn rudenī, kas tika skaidrots gan ar Krievijas embargo piena pārprodukcijai, gan arī ar vispārējām tendencēm pasaules piena tirgos.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kuriem ciltsdarbam piešķirts 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,7 miljoni - Eiropas Savienības atbalsts.