Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kalvītis kandidē uz Latvijas gāzes valdi

© F64

Latvijas gāze izsludinājusi konkursu uz vakanto atslēdznieka amatu Rīgas iecirkņa Gāzapgādes iekšējās sistēmas dienestā. Tomēr plašāku sabiedrību un jo īpaši ekspremjeru Aigaru Kalvīti interesē citas vakances, par kurām uzņēmuma mājaslapas darba sludinājumu sadaļā nekas nav teikts. Latvijas gāze meklē jaunu valdi un valdes priekšsēdētāju.

Tas notiek uzņēmumam lielu pārmaiņu laikā – valsts pēc Eiropas Komisijas pieprasījuma nodarbojas ar gāzes tirgus liberalizāciju, savukārt lielākais akcionārs Vācijas E.ON Ruhrgas International GmbH vēlas aiziet. Latvijai šajā situācijā ir ļoti svarīgi, kādās rokās nonāks akcijas un kā turpmāk tiks pārvaldīts uzņēmums. Krievijas ietekme Latvijas gāzē var gan mazināties, gan arī pieaugt.

Vēsti, ka par uzņēmuma vadītāju varētu iecelt Aigaru Kalvīti, nepubliskoja pats uzņēmums. Teorētiski informācija par konkursa dalībniekiem ir konfidenciāla – tā vismaz jūnijā medijos ievietotajos sludinājumos solīja piesaistītā personāla atlases kompānija Pedersen & Partners. Tomēr vakar ekspremjera ambīcijas kļuva publiski zināmas, turklāt interesanti, ka ar ekonomikas ministres Danas ReizniecesOzolas gādību. Intervijā telekompānijai LNT viņa pavēstīja, ka dzirdējusi tādas baumas. Turklāt tas noticis viņas nesenās vizītes laikā ASV. Šāda tālāka baumu nodošana var liecināt, ka nedz Ekonomikas ministrija, nedz arī valdība nevēlētos Aigara Kalvīša iesaistīšanos jau tā sarežģītajā Latvijas gāzes pārveides procesā. Aigars Kalvītis ar hokeja starpniecību ir labs draugs uzņēmuma padomes priekšsēdētāja vietniekam un akcionāra Itera Latvija prezidentam Jurim Savickim. Tas, savukārt, akcionāram Gazprom un caur to Kremlim.

Aģentūras LETA pārpublicētajā sludinājuma tekstā no nākamajiem valdes locekļiem līdztekus perfektām zināšanām finansēs tiek prasītas arī visizcilākās rakstura un personības īpašības:

«Augstas ētikas normas, lojalitāte, godīgums, nesavtīgums, mērķtiecība, spēja noteikt prioritātes un spēja strādāt augsta stresa apstākļos, kā arī pacietība, diplomātija, izcilas oratora spējas, izcili augsts intelekts, lieliska reputācija un pozitīvs tēls tirgū.» Jāsecina, ja jau Aigars Kalvītis pieteicies uz šo amatu, tātad uzskata sevi par amatam piemērotu. Tomēr nekādus komentārus medijiem viņš nesniedz. Toties pēc ekonomikas ministres parunāšanās ēterā to spiests darīt Juris Savickis. Viņš aģentūrai LETA apstiprināja, ka ekspremjers ir viens no sešiem kandidātiem uz vakanto valdes priekšsēža amatu. Šonedēļ ar visiem kandidātiem notiek pārrunas, bet galīgo lēmumu par jauno valdes sastāvu padome varētu pieņemt 14. augusta sēdē. Zinātāji runā, ka bez Aigara Kalvīša uz valdi kandidē vēl viens ar ekspremjera Andra Šķēles biznesa un politikas impēriju saistīts cilvēks – Rolands Gulbis.

Latvijas gāze nekādus komentārus par konkursa gaitu nesniedz. Uzņēmuma preses sekretārs Vinsents Makaris paskaidro, ka pašlaik viss ir padomes rokās.

UZZIŅA

Vācijas kompānijai E.ON Ruhrgas International GmbH uzņēmumā Latvijas gāze pieder 47,2% akciju, Krievijas kompānijai Gazprom pieder 34% akciju, Itera Latvija 16%, bet pārējiem akcionāriem – 2,77%, tajā skaitā nieka 0,0106% jeb 117 akciju pieder Latvijas valstij.

Avots: Latvijas gāze un Ekonomikas ministrija