Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Potenciālā īpašuma nodošana ebreju kopienai neradītu zaudējumus 3.arodskolai

© Publicitātes foto

Nekustamā īpašuma Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12, potenciālā nodošana Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei neradītu zaudējumus Rīgas 3.arodskolai, kura pašlaik daļu no īpašuma ir iznomājusi, izriet no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Saeimas Ārlietu komisijai sniegtā atzinuma par attiecīgo likumprojektu.

Nekustamais īpašums sastāv no zemes 1415 kvadrātmetru platībā un divām būvēm. Īpašuma tiesības uz to ir nostiprinātas valstij IZM personā, un tas ir nodots ministrijas padotībā esošās 3.arodskolas pārvaldīšanā. Arodskola ir iznomājusi vienu no īpašumā esošajām būvēm, kā arī daļu no otras ēkas.

IZM norāda, ka atbilstoši likumam izglītības iestāde var saņemt papildu finanšu līdzekļus no maksas pakalpojumu sniegšanas vai no citiem ieņēmumiem. Bet šādi saimnieciskās darbības vai maksas pakalpojumu rezultātā gūtie ieņēmumi neietekmē iestādes finansējuma apmēru no valsts budžeta. Ja valsts nekustamais īpašums tiks atsavināts, šādu papildu ienākumu neesamība 3.arodskolai zaudējumus neradīs.

Tāpēc ministrijai nav iebildumu par likumprojekta redakcija. Atzinumā cita starpā norādīts, ka attiecīgais īpašums nav nepieciešams ne ministrijas, ne 3.arodkolas funkciju nodrošināšanai.

Jau vēstīts, ka arī Finanšu ministrija secinājusi, ka, nododot ebreju kopienas organizācijai nekustamo īpašumu Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12, nebūs pamata kompensēt Rīgas 3.arodvidusskolai neieņemto nomas maksu par nekustamā īpašuma iznomāšanu. FM skaidro, ka segt no saimnieciskās darbības negūtos ienākumus nav pamata, jo profesionālās izglītības programmas tiek segtas no valsts budžeta dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem. Tajā pašā laikā FM norādīja uz nepieciešamību šajā jautājumā uzzināt IZM pozīciju.

Kā ziņots, izskatīšanai Ārlietu komisijai nodotajos likumprojektos rosināts lemt kopumā par piecu īpašumu atdošanu Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei. Komisija pirms rudens sesijas neplāno lemt par likumprojektiem saistībā ar ebreju īpašumu restitūciju. Komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V) norādīja, ka komisija par konceptuālu atbalstu šiem likumprojektiem, visticamāk, nelems ātrāk par septembri.