Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

CSP: Visvairāk pesticīdus izmanto kāpostu audzēšanā

© F64

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka visvairāk pesticīdi izmantoti sīpolu, kāpostu, bumbieru stādījumu, galda biešu un kartupeļu audzēšanā. Pirmo reizi CSP apkopotajā statistikā par pesticīdu izmantošanu augļu dārzos, dārzeņu un kartupeļu platībās, siltumnīcu kultūrās, kā arī kukurūzas sējumos secināts, ka pērn augļu dārzos, dārzeņu platībās un siltumnīcu kultūrās lietotas 7 tonnas jeb nepilns 1% no visa vidēji gadā izmantoto pesticīdu daudzuma lauksaimniecībā.

Tikmēr kukurūzas sējumu un kartupeļu stādījumu apstrādei izmantotas attiecīgi 3 un 21 tonna pesticīdu. Pērn klimatisko apstākļu dēļ Latvijā attīstījušās daudz slimības un kaitēkļi, līdz ar to apsekoto kultūraugu sējumos un stādījumos izmantotais pesticīdu darbīgo vielu daudzums ir vērtējams kā atbilstošs optimālas agrotehnikas ievērošanai, tā secinājuši Valsts Augu aizsardzības dienesta eksperti.

CSP iegūtie dati uzrāda, ka atklātā lauka dārzeņu platībās nezāļu apkarošanai visvairāk lietotie herbicīdi bija aklonifēns un metazahlors, savukārt 80% no ābelēm un bumbierēm lietoto pesticīdu bija fungicīdi, ķiršiem - 86%, plūmēm – 67%, avenēm – 76%, kartupeļu stādījumiem – 89% un sīpoliem - vairāk kā 60%. Apsekojumu par pesticīdu lietošanu lauksaimniecības kultūrām Eiropas Savienībā organizē reizi piecos gados.