Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Piektdaļa bērnu Eiropā cieš no seksuālās vardarbības

© F64

Vidēji viens no pieciem bērniem Eiropā kļūst par seksuālas vardarbības upuri, aģentūru LETA informēja nodibinājuma "Centrs Dardedze" pārstāve Kristīne Toma.

Kā liecina "Centra Dardedze" un pētījuma kompānijas "SolidData" veiktā aptauja, trešdaļa jeb 36% Latvijas vecāku nav pārrunājuši ar saviem bērniem to, kā izvairīties no seksuāliem pāridarījumiem. Jautāti par bērnu vecumu, kad šis temats ģimenēs apspriests, 63% aptaujāto piecu līdz 11 gadus veco bērnu vecāki atbildējuši, ka bērns bijis vecumā no septiņiem līdz desmit gadiem.

Lai arī lielākā daļa aptaujāto atbild, ka par bērna seksuālo audzināšanu ir atbildīgi abi vecāki, tomēr vislielākā atbildība būtu jāuzņemas bērna mātei, šādi uzskata 96% aptaujāto. Vairāk nekā puse jeb 77% bērnu vecāku uzskata, ka atbildība par bērnu seksuālo audzināšanu ir jāuzņemas skolai, bet 18% uzskata, ka atbildīgi ir bērna vienaudži.

Kā stāsta "Centra Dardedze" vadītājs Mārtiņš Egle, pētījumu dati liecina, ka vidēji viens no pieciem bērniem Eiropā kļūst par seksuālās vardarbības upuri. Lielākoties jeb 53% vecāku atzinuši, ka sarunas laikā runājuši par situācijām, kurās bērna drošību varētu apdraudēt svešs un bērnam nepazīstams cilvēks, taču pētījumi apliecina, ka dzimumnoziedznieki 70-85% gadījumu ir bērnam zināmi, pazīstami cilvēki, norāda Egle.

"Centra Dardedze" speciālisti ik gadu, strādājot ar teju 3000 bērnu programmā, kas bērniem māca personisko drošību attiecībās, norāda, ka pirms programmas apguves bērniem ir ļoti vājas zināšanas un izpratne par to, kā atpazīt nedrošas situācijas un kā tajās rīkoties. Tāpēc Egle aicina gan vecākus, gan skolotājus izmantot sarunu ar bērnu, lai informētu bērnu gan par potenciāli bīstamajām situācijām, gan arī par to, cik svarīgi ir nekavējoties vērsties pēc palīdzības.

Sekas, kādas piedzīvo seksuālā vardarbībā cietis bērns, ir daudz plašākas par fiziskā ķermeņa robežu pārkāpšanu - cieš bērna psiholoģiskā veselība un tiek traumētas spējas veidot uzticības pilnas attiecības ar cilvēkiem visa mūža garumā, brīdina centra speciālisti.

19.maijā un 26.maijā kampaņas "1 no 5" laikā "Centrs Dardedze" rīkos bezmaksas apmācības vecākiem par to, kā mācīt bērniem izvairīties no seksuāliem pāridarījumiem. Pieteikšanās un vairāk informācijas atrodama mājaslapā "www.dzimba.lv".

"SolidData" aptauja veikta šī gada janvārī, tajā aptaujāti 404 respondenti - piecus līdz 11 gadus vecu bērnu vecāki.