Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

ABSURDS: Tiesāja nelikumīgi, likumīgi kavē kompensāciju

© Publicitātes foto

Tieslietu ministrija (TM) lūdz tiesu atlikt sprieduma izpildi un vēl neizmaksāt pensionārei Natālijai Inglai kompensāciju par viņai nodarītu morālo kaitējumu kļūdaini un nesamērīgi ilgi izmeklētas krimināllietas dēļ. TM neesot naudas, lai izmaksātu sirmajai kundzei pāris tūkstošu eiro kompensāciju par ciešanām astoņu gadu garumā.

Rīgas apgabaltiesā desmitos no rīta Neatkarīgā satiek Natālijas Inglas dēlu Oļegu un advokāti Sandru Sleju uz tiesas sēdi pēc TM ierosinājuma, lai atliktu sprieduma izpildi par kompensācijas izmaksu. Pati Natālijas kundze, kurai šogad augustā apritēs 81 gads, dzīvo Daugavpilī un gaidīs telefona zvanu no dēla par šīs tiesas sēdes iznākumu. Taču dēlam diemžēl māte būs jāapbēdina, jo tiesnese Anna Mihailova lemj par labu ministrijai un ļauj tai atlikt kompensācijas izmaksu sirmajai kundzei, taču lasītājiem jāatgādina, kā šī lieta vispār sākās.

Astoņus gadus izmeklē… neko

Astoņus gadus prokuratūra izmeklēja un tiesa tiesāja N. Inglu par it kā vidēji smagu miesas bojājumu tīšu nodarīšanu citai pensionārei – Dominikai Komarovai. 2003. gada aprīlī pēc D. Komarovas iesnieguma Daugavpils policija pret N. Inglu ierosināja kriminālprocesu – N. Ingla it kā strīda laikā pagrūdusi D. Komarovu, kura salauzusi roku. Maijā krimināllieta nosūtīta kriminālvajāšanai uz prokuratūru un pret N. Inglu tika celta apsūdzība pēc Krimināllikuma 126. panta 1. daļas par tīša vidēja smaguma miesas bojājuma izdarīšanu. N. Inglas advokāte Daugavpils prokuratūras prokurorei iesniedza pieteikumu par krimināllietas izbeigšanu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ, bet prokuratūra lūgumu noraidīja, un krimināllieta tika nosūtīta iztiesāšanai Daugavpils pilsētas tiesai. No 2003. gada oktobra līdz 2009. gada 19. februārim krimināllietu tiesāja 20 tiesas sēdēs, līdz tiesa pensionāri atzina par vainīgu, tomēr atbrīvojot no soda (saskaņā ar Krimināllikuma 59. pantu). Pensionāre, uzskatot, ka gods ir dārgāks par netaisno apsūdzību un nepamatoto tiesas spriedumu, iesniedza apelācijas sūdzību.

Pēc tās izskatīšanas Latgales apgabaltiesa, konstatējot Kriminālprocesa likuma pārkāpumus, notiesājošo spriedumu atcēla un krimināllietu nodeva atpakaļ atkārtotai izskatīšanai Daugavpils tiesai. Vēl septiņas tiesas sēdes, līdz 2011. gada janvārī prokurors Dzintars Zaikovskis paziņoja, ka atsakās no apsūdzības, jo «apsūdzība nav apstiprinājusies», jo «cietušajai nav konstatēti miesas bojājumi». Neatkarīgā 2013. gadā rakstīja, ka pieaicinātais eksperts, kas nav bijis rentgenoloģijas speciālists, devis slēdzienu par miesas bojājumu, kas pēcāk neapstiprinājās. Attaisnota, bet nelaimīga – tāpēc N. Ingla vērsās tiesā pret valsti, pieprasot morālu kompensāciju. «Lietas iztiesāšanas laikā «cietusī» nomira, sakarā ar ko man nav iespējams pieprasīt no viņas atvainošanos un atlīdzinājumu par man nodarītajām ciešanām, tāpat nav iespējams viņu saukt pie likumā noteiktās atbildības par nepatiesa iesnieguma iesniegšanu nolūkā uzsākt kriminālprocesu. Ja lietas iztiesāšana būtu notikusi saprātīgā termiņā un lieta jau no paša sākuma būtu bijusi izmeklēta un iztiesāta objektīvi, šāda iespēja man būtu bijusi,» civilprasībā pret valsti uzsvēra N. Ingla.

Nespēj izpildīt spriedumu

Rīgas Centra rajona tiesa N. Inglas prasību apmierināja daļēji, piedzenot no TM atlīdzību par morālo kaitējumu 2073,14 eiro, kā arī valsts nodevu par apelācijas sūdzības iesniegšanu 142,28 eiro (kopā 2215,42 eiro). Tāpat no TM piedzenama nenomaksātā valsts nodeva 168 eiro. Tiesa arī noteica termiņu sprieduma labprātīgai izpildei – desmit dienas no sprieduma spēkā stāšanās dienas. Spriedums stājās spēkā šā gada jūlijā, tātad tas labprātīgi TM bija jāizpilda līdz 20. jūlijam. Tā vietā TM vērsās Rīgas apgabaltiesā, lai sprieduma izpildi atliktu saskaņā ar Civilprocesa likuma 438. pantu – tiesa ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli vai citus svarīgus apstākļus, atlikt sprieduma izpildi vai sadalīt to termiņos, kā arī grozīt izpildes veidu un kārtību. TM, visticamāk, vēršoties tiesā, šeit domājusi «par savu mantisko stāvokli», jo kā iemeslu, kāpēc sprieduma izpildi lūdz atlikt, min valsts budžeta situāciju un konkrēti budžeta programmu Zaudējumu atlīdzība nepamatoti aizturētajām, arestētajām un notiesātajām personām, kurā nav līdzekļu.

TM valsts sekretāra pienākumu izpildītāja I. Kucina norāda, ka šīs programmas nodrošināšanai ir piešķirta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem 64 820 eiro 2015. gadam, taču atlikums 10. jūlijā bija 1998,66 eiro, ar ko nepietiek.

Prēmijām ir, kompensācijai nav

Tiesas sēdē TM pārstāve Anda Kramle nosauca tos pašus iemeslus, kas minēti pieteikumā, – spriedumu izpildīt nevar, jo nepietiek naudas. Turklāt tagad šajā budžeta programmā ir apaļa nulle eiro. Lai labāk izskatītos sabiedrības acīs (tā vismaz šīs darbības liecina), TM tiesā saka: «Tieši vakar mēs daļu kompensācijas pārskaitījām» un lūdz tiesu pievienot lietai Valsts kases dokumentu par to, ka N. Inglai pārskaitīti 998 eiro. Kur tad ministrija plāno gūt pārējo summu? A. Kramle paskaidro, ka tiek gatavots rīkojuma projekts piešķirt nepieciešamo summu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. «Mūsu prognozes, ka šo jautājumu valdība varētu skatīt 11. vai 18. augustā, tāpēc sprieduma izpildi būtu nepieciešams atlikt uz diviem mēnešiem. Protams, ja nauda mums būs ātrāk, mēs pārskaitīsim nekavējoties,» saka TM pārstāve.

Inglas kundzes advokāte S. Sleja nepiekrīt TM lūgumam un vispirms norāda, ka kompensācija pensionārei nemaz nav izmaksājama saskaņā ar likumu Par izziņas iestādes, prokuratūras vai tiesas nelikumīgas rīcības rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu un atsauce tieši uz šīs programmas tukšo maciņu ir nevietā. «Tā ir klasiska civillieta par zaudējumu atlīdzību, un Inglas kundze to ir ieguvusi tiesas procesā,» saka S. Sleja, «otrkārt, runāt par to, ka valstij nav naudas, bet tajā pašā laikā gatavot prēmiju izmaksu 56 Tieslietu ministrijas darbiniekiem...» Par prēmijām TM atbild: tām ar kompensācijām nepamatoti tiesātajiem nav nekādas saistības.

Advokāte lūdza ņemt vērā Inglas kundzes cienījamo vecumu un faktu, ka kopš pirmās dienas, kad policija ierosināja šo lietu, viņa ir pazemota un mocīta. «Ja ministrija redzēja, ka viņiem nav naudas, tad par godprātīgu rīcību liecinātu tas, ka viņi jau laikus vērstos valdībā un lūgtu papildu finansējumu, bet tagad – iedomājieties situāciju, ka pie kāda atnāk tiesu izpildītājs un prasa samaksāt parādu, bet jūs viņam sakāt: šī parāda atmaksai man ir konts, bet tur nav naudas; jā, man ir otrs konts, bet tur nauda paredzēta pilnīgi kam citam.»

Kārtējais emocionālais trieciens

Pēc tiesas sēdes, kurā tika apmierināts TM lūgums un kompensācijas izmaksa atlikta līdz 24. septembrim, Natālijas dēls Oļegs saka: mēs iesniegsim blakus sūdzību, norādot, ka TM savā prasībā atsaucas uz nepareizu likumu, kas ar kompensācijas izmaksu šajā gadījumā nav saistīts. «Manai mammai jau pati ministrijas prasība, lai atliktu kompensācijas izmaksu, bija kārtējais emocionālais trieciens.» Starp citu, jāņem vērā, ka kompensāciju par atsevišķu tiesībsargājošo iestāžu pārstāvju nolaidību, kas ļāva lietai pret N. Inglu līdz tiesai nonākt, maksās visi nodokļu maksātāji, tāpat kā tiesas izdevumus, skatot TM iesniegto prasību par sprieduma izpildes atlikšanu.