Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ļauj pārrēķināt invalīdu pensijas

© Scanpix

No šāgada jūlija stājas spēkā izmaiņas pensiju likumā, kas papildina invaliditātes pensijas pārrēķināšanas kārtību pirmās un otras invaliditātes grupas maiņas gadījumā, ja pensijas saņēmējs līdz tam ir bijis darba ņēmējs un par viņu veiktas sociālās iemaksas.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) skaidro: ja invaliditātes pensijas saņēmējam mainīsies invaliditātes grupa uz pirmo vai otro, tad invaliditātes pensija tiks pārrēķināta, ņemot vērā arī personas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par papildus nostrādātajiem mēnešiem pēc invaliditātes pensijas piešķiršanas. Proti, ja cilvēkam ir invaliditātes grupa, bet tā nomainīta un šajā posmā viņš ir strādājis, tagad personai pensiju pārrēķinās, ņemot vērā papildus nomaksātos nodokļus. Speciālisti uzsver, ka invaliditātes pensiju pārrēķinās bez personas iesnieguma, pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas sniegto informāciju par invaliditātes grupas maiņu un uz VSAA rīcībā esošo informāciju par personas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par papildus nostrādātajiem mēnešiem pēc pensijas piešķiršanas. Šādas izmaiņas pensiju likumā veiktas pēc Satversmes tiesas sprieduma, kas atzina, ka invaliditātes pensijas aprēķināšanas normas neatbilst Satversmei, un uzdeva tās Labklājības ministrijai labot.

VSAA arī informē, ka pirmās un otrās invaliditātes grupas pensijas saņēmējiem, kuriem invaliditātes grupa nemainās, bet kuri pēc pensijas piešķiršanas vai pārrēķināšanas ir bijuši darba ņēmēji un par kuriem veiktas sociālās iemaksas, ir iespēja pārrēķināt invaliditātes pensiju pēc izdevīgākiem nosacījumiem. Turpmāk pirmās un otrās grupas invaliditātes grupas pensijas saņēmējiem, aprēķinot pensijas pārrēķina daļu par papildus uzkrāto apdrošināšanas periodu, koeficienta 0,1 vietā tiks izmantoti koeficients 0,45 – pirmās grupas invalīdiem un koeficients 0,4 – otrās grupas invalīdiem. Šajā gadījumā invaliditātes pensiju pārrēķinam gan jāiesniedz pieprasījums, bet ne biežāk kā reizi gadā.

Līdz ar to, pārrēķinot pensiju, tās palielinājums būs atkarīgs gan no invaliditātes laikā gūtās cilvēka iemaksu algas, gan no nostrādātajiem mēnešiem, gan no invaliditātes grupai noteiktā koeficienta. Līdz šim, pārrēķinot pirmās vai otrās grupas invaliditātes pensiju, pensijas palielinājums nebija lielāks par 10 procentiem neatkarīgi no tā, kādas grupas invaliditātes pensija tiek pārrēķināta.

Piemēram, cilvēks ar pirmo vai otro invaliditātes grupu strādājis 12 mēnešus ar vidējo apdrošināšanas algu valstī 622,50 eiro un nolēmis pārrēķināt savu pensijas apmēru. Pensijas palielinājums pēc likuma grozījumiem cilvēkam ar pirmo invaliditātes grupu – 5,60 eiro, bet ar otro grupu – 4,98 eiro (līdz šim pārrēķins dotu vien 1,25 eiro papildus klāt pensijai).