Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Protesta akcija pret imigrantu uzņemšanu noritējusi mierīgi

© twitter; ekrānšāviņš

Pie Ministru kabineta (MK) notika nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) atbalstītā protesta akcija pret imigrantu uzņemšanu Latvijā. Kopumā akcija noritēja bez starpgadījumiem, tajā piedalījās ap 1000 cilvēku.

Kā ziņo aculiecinieki, protesta akcija pagaidām norit bez nopietniem starpgadījumiem. Pēc ilgākas diskusijas ar Valsts policijas pārstāvjiem, akciju pamet antiglobālisti, kuru plakāti tika atzīti par aizskarošiem. Uz viena no tiem tika attēlota dziedātāja Aminata kā Brīvības pieminekļa simbols. 

Polcijas darbiniekiem nācās aizturēt kādu agresīvu vīrieti, kurš izturējies agresīvi un vairākkārt izteicis aizskarošas un rupjas replikas.

Akcijas dalībnieku vidū lielākā daļa ir pensionāri. Tāpat uz Rīgu atbraukuši vairāki Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāji, kurus klātesošie uzņēma ar aplausiem.

Protestētāji uz īsu brīdi skandināja saukli "Imigrantiem nē!". Ik pa brīdim pūlī tiek dziedātas nacionāla rakstura dziesmas un izskan dāžadi izsaukumi. 

Starp protestētājiem manāmi arī nacionālās apvienības pārstāvji. Tāpat ir arī dažādu organizāciju pārstāvji, piemēram, no Latvijas ukraiņu kongresa.

Pasākums piesaistījis arī lielu plašsaziņas līdzekļu uzmanību.

Kārtību protestu akcijā uzrauga policijas pārstāvji.

Protesta akcijas dalībnieki sāk pulcēties, lai kopīgi dotos pa centrālo aleju un dziedātu valsts himnu. 

Savu nosodījumu par protesta akciju savā mikroblogošanas vietnē paudis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, vēršot uzmanību uz "naida runām un protesta plakātiem".

Aktīvisti ar plakātu un saukļa "Referendumu!" palīdzību pieprasa valdībai rīkot referendumu, lai iedzīvotāji varētu paust viedokli par bēgļu uzņemšanu.

Kāds kungs Andrejs Jansons apkārtesošajiem dala avīzi "Latvijas Nacionālās frontes laikraksts latviešu nācijas sirdsapziņai". Laikraksta galviņu rotā uzraksts "Nevienam mēs Latviju nedodam. Deokupācija. Dekolonizācija. Deboļševizācija.".

Starp protestētājiem manāmi arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvji - Jānis Dombrava, Imants Parādnieks, Kārlis Krēsliņš, Rihards Kols. Tāpat piedalās nacionālās apvienības pārstāvji no Rīgas domes - Andris Lācis un Jānis Feldmanis, kurš piketētāju atsaucību vērtē pozitīvi.

Feldmanis sacīja, ka pikets notiek, jo cilvēkiem valdība nav izskaidrojusi risinājumu - vai tiks nodrošināti medicīnas pasākumi un vai Valsts policija būs spējīga parūpēties par nekārtībām, ko varētu rosināt bēgļu ienākšana.

Tāpat ir arī dažādu organizāciju pārstāvji, piemēram, no Latvijas ukraiņu kongresa.

Jaunieši, kas piedalās piketā, aģentūrai LETA skaidroja, ka atnākuši galvenokārt tādēļ, lai nepieļautu svešu kultūru ienākšanu valstī, kā arī izvairītos no terorisma draudiem. Jaunietis Bruno Legzdiņš pauda bažas, ka līdz ar pirmo bēgļu uzņemšanu varētu sekot citu imigrantu lavīna, kas būtu apdraudējums latviešu drošībai. Kāds cits jaunietis pauda viedokli, ka Latvija ir pārāk maza valsts, lai spētu atļauties uzņemt bēgļus.

Aģentūra LETA sastapa arī jauniešus, kas bija redzami iepriekš interneta vidē izplatītā video - aicinājumā uz piketu. Viņiem mugurā bija krekliņi ar nacionālās apvienības simboliku. Viens no jauniešiem Andris Auza apgalvoja, ka jaunieši partiju nepārstāv, bet atbalsta viņu viedokli. Jautāti, kā tapa video, jaunieši skaidroja, ka viņiem piedāvāja paust viedokli filmējoties un viņi piekrituši. Kas iniciēja video tapšanu un piedāvāja filmēties, gan jaunieši neatklāja.

Pasākums piesaistījis arī lielu plašsaziņas līdzekļu uzmanību.

Kā ziņots, pie valdības nama šodien notiek VL-TB/LNNK atbalstītā protesta akcija pret jaunu imigrantu uzņemšanu Latvijā.

Protesta akciju organizē biedrība "Tēvijas sargi". VL-TB/LNNK ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts iepriekš informēja, ka atbalstu šim pasākumam pauda arī Latvijas Nacionālo partizānu apvienība, Latvijas Nacionālo karavīru biedrība, Rīgas Politiski represēto biedrība, Latvijas Ordeņu brālība, vīru kopa "Vilki", folkloras kopa "Vilkači", kā arī citas organizācijas.

Organizāciju pārstāvji iepriekš pauda uzskatu, ka, "vērojot, cik gausi notiek padomju laika iebraucēju integrēšanās Latvijā, nav ne mazāko šaubu, ka etniski, kulturāli un lingvistiski daudz svešāki iebraucēji nespēs integrēties". Šīs organizācijas uzskatot, ka bēgļu uzņemšanas vietā Latvija savu iespēju robežās varētu labāk sniegt ieguldījumu palīdzībā reāliem bēgļiem, piedaloties, piemēram, bēgļu nometņu celtniecībā Āfrikas valstīs, tomēr "Latvijai nav pienākuma citu valstu labā upurēt savu valsti", norādīts paziņojumā medijiem.