Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Būvniecības nozares eksportspēju kavē sadrumstalotība

© F64

Būvniecības nozares eksportspējas veicināšana ir viena no Ekonomikas ministrijas prioritātēm, bet patlaban to kavē nozares sadrumstalotība un tas, ka uzņēmumiem trūkst prakses strādāt saskaņā ar Rietumeiropas prasībām, šodien preses konferencē sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Patlaban 16% no kopējā būvdarbu apjoma valstī veic deviņas lielākās būvkompānijas, bet pārējo - daudzas nelielas būvfirmas, kas liecina par ievērojamu nozares sadrumstalotību, sacīja ministre.

Viņa norādīja, ka patlaban tikai 2,3% no nozares kopējās radītās pievienotās vērtības tiek eksportēta un ministrijas mērķis ir palielināt šo īpatsvaru.

"Liela daļa uzņēmumu nav gatavi strādāt atbilstoši Rietumeiropas un Skandināvijas praksei un vērtībām. Daudzus gadus nozare bija atstāta pašplūsmā, tāpēc mēģināsim normatīvo aktu bāzi salāgot ar Skandināvijas un Rietumeiropas tirgus praksi, lai uzņēmumiem veidotos priekšstats, kā un kam ir jānotiek eksporta tirgos," sacīja Reizniece-Ozola.

Arī Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) patlaban īsteno pētījumu par Eiropas valstu būvniecības praksi, lai identificētu, kas konkrēti ir jāuzlabo Latvijas normatīvajā regulējumā, lai tas būtu gan sabiedrības, gan nozares attīstības interesēs, sacīja BVKB vadītājs Pēteris Druķis.