Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ukrainas bērni atgriezušies mājās

Pavadītais mēnesis Latvijā bērniem no Ukrainas bruņotā konflikta reģioniem devis jaunus iespaidus un draugus © F64

Pēc mēneša viesošanās Latvijā bērni no bruņotā konflikta reģioniem Ukrainā piektdien devās mājup. Bērnu vecāki šo laiku izmantojuši, lai sakārtotu dzīvesvietas un atrastu darbu.

«Mans vīrs bieži dodas uz Ukrainu, tagad viņš tur uzņem dokumentālo filmu. Kad izdzirdējām par šo projektu, uzreiz nolēmām pieņemt bērnu, jo vēlējāmies palīdzēt. Desmitgadīgā Vlada mūsu ģimenē iedzīvojās ļoti labi. Tā arī bija iespēja mūsu bērniem mācīties krievu valodu un redzēt, ka cilvēkiem ir jāpalīdz,» stāsta Kristiāna. Vlada nāk no piecu bērnu ģimenes un dzīvo Doņeckas apgabalā Ukrainā. Meiteni pārsteigusi Latvijas vides tīrība. Mēneša laikā iegūti jauni draugi, un šķiršanās no viņiem meiteni apbēdina. Kopā mājup dodas 15 bērni, kuru dzīvesvieta ir konflikta zonās Ukrainā. Programmas No ģimenes līdz ģimenei laikā bērni varēja nedomāt par situāciju mājās, bet ar viesģimeni apceļot Latviju un iegūt jaunus paziņas.

«Juliānai ir astoņi gadi, un viņa ir ļoti paklausīga un labi audzināta. Viņas vecākiem šis posms bija vieglāks, lai sakārtotu savas dzīves un atrastu darbu. Ģimene ir atgriezusies Kramatorskas ciemā Doņeckas apgabalā, jo briesmas vairs nedraudot,» stāsta Daiga, kura labprāt uzņemtu vēl kādu bērnu, kura ģimene cietusi bruņoto konfliktu dēļ. Biedrības Alianse Latvija bez bāreņiem valdes locekle Irina Cžou atzīst, ka bērniem šis laiks nācis par labu. «Tas uzreiz redzams viņu mirdzošajās acīs. Gaidāmas vēl divas bērnu grupas – oktobrī un decembrī. Aicinu pieteikties Latvijas ģimenes, kuras uzņemtu savās mājās ģimeņu atvases, kuri ieradīsies decembrī. Iespējams arī ziedot karadarbībā cietušajām Ukrainas ģimenēm,» informē I. Cžou.