Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Seile: Arī nākamajos gados turpinās sarukt skolu skaits

© F64

Skolu skaits Latvijā turpinās sarukt arī nākamajos gados, un jo īpaši tas varētu skart mazās lauku vidusskolas, šorīt Latvijas Radio atzina izglītības ministre Mārīte Seile.

Ministre skaidroja, ka laukos ir ļoti daudz vidusskolu ar ļoti mazu skolēnu skaitu. Gaidāmās pārmaiņas nenozīmēšot visas skolas slēgšanu, proti, pamatskolas tiks saglabātas, bet mazās lauku vidusskolas, visticamāk, sagaida apvienošana, jo Izglītības un zinātnes ministrija vēlas panākt, ka vidējā izglītība ir konkurētspējīga visā Latvijā.

Seile cer, ka valdošā koalīcija šodien vienosies par papildus līdzekļu piešķiršanu jaunā pedagogu algu modeļa ieviešanai, bet pārliecināta par pozitīvu iznākumu viņa nav un nekādas prognozes par iespējamo lēmumu izteikt nevēlējās. Galvenais šķērslis jaunā modeļa ieviešanai esot tieši neskaidrība, vai tam tiks piešķirts finansējums.

Arī pašvaldības pret jauno skolotāju algu modeli iebilstot naudas dēļ - tajā ir plānots palielināt bērnudārzu audzinātāju algas, kuras maksā no pašvaldību budžeta. Seile atkārtoti uzsvēra, ka ar jauno modeli algas palielināsies ap 70% pedagogu.

Politiķe atzīmēja, ka Latvijas izglītības sistēmā ir nepieciešams vairāk jaunu pedagogu, jo skolotāji noveco un skolās ienāk nepietiekams skaits jaunu pedagogu.

Savukārt runājot par pārmaiņām profesionālajā izglītībā. Seile atzīmēja, ka skolu tīkls ir piedzīvojis ievērojamas pārmaiņas - daudzas skolas ir slēgtas, vairākas ir apvienotas un virzība ir uz lielu un modernu skolu veidošanu, kas cieši sadarbojas ar darba devējiem. Seile apgalvoja, ka ir redzams, ka uz šīm skolām esot liels pieprasījums, piemēram, dažas "pat nespēj uzņemt visus mācīties gribētājus". IZM cer, ka līdz 2020.gadam pēc pamatskolas beigšanas puse skolēnu aizies uz vidusskolām, bet otra puse - uz profesionālajām skolām.