Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Ministri: Kvalitatīva izglītība ir iespēja piepildīt sapņus

© F64

Definējot, kas ir laba izglītība, ministriem domas ir dažādas, tomēr lielākoties dominē uzskats, ka laba izglītība nodrošinās labas iespējas nākotnē.

Šodien pirms valdības sēdes izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile sveica ministrus ar jauno mācību gadu un novēlēja visiem gudras galvas, jūtīgas sirdis un veiksmi visos labajos darbos. Ministre kolēģiem deva arī uzdevumu - katram pateikt, ko, viņaprāt, nozīmē laba un kvalitatīva izglītība.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) teica, ka laba izglītība, viņaprāt, nozīmē to, ka iespējas dzīvē ir daudz lielākas, sevišķi darba tirgū. Ar labu izglītību var iegūt labu darbu un daudz labāku atalgojumu, nekā to iespējams dabūt bez labas izglītības.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) uzskata, ka izglītība ir visas turpmākās dzīves pamats. Kvalitatīvai izglītībai jābūt pieejamai jau no sākumskolas, lai iegūtās zināšanas visu skolas gadu laikā ir iespējams izmantot visas turpmākās dzīves laikā.

Finanšu ministram Jānim Reiram (V) šķiet, ka laba un kvalitatīva izglītība nozīmē visu sapņu piepildīšanos dzīvē. "Es novēlu, lai cilvēka un jebkuras dzīvās būtnes dabīgā vēlme izzināt visu sev apkārt saglabātos visu mūžu, nevis tikai bērnudārza gaitās ejot," teica ministrs.

Lakonisks bija veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Viņaprāt, laba un kvalitatīva izglītība nozīmē iespēju sasniegt visu, ko cilvēks vēlas - apgūt kādu amatu, iemācīties kādu profesiju, realizēt savu sapni.

Aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim (ZZS) laba izglītība asociējas ar Latvijas vārdu pasaulē. Visiem kā kvalitātes etalons šķiet Šveicē ražotas lietas. Viņš novēlēja, lai arī Latvijā ražotas lietas, ko darinājuši izglītoti cilvēki, kļūtu par kvalitātes etalonu.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) minēja, ka laba izglītība ir stabila nākotne. "Tā ir Latvijas nākotne, un arī ministriem budžeta procesā būs vairāk, ko dalīt," teica Kozlovskis.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) pauda, ka laba un kvalitatīva izglītība nozīmē sabalansētu zināšanu apgūšanu. Tāpat tas nozīmē prasmju un vērtību apgūšanu, lai spētu patstāvīgi dzīvot un lai kļūtu par labiem cilvēkiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka laba izglītība ir daudz labāka dzīve visos aspektos, piemēram, veselībā un labsajūtā.

Laba izglītība var būt tad, ka skolotājs ir autoritāte un draugs, teica tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK). Kvalitatīva izglītība var būt arī tad, ja bērns iemācās radoši domāt un dzīvē tiek izvirzīti jauni mērķi. "Tas ir tad, kad mēs saprotam, ka jāmācās ir visu mūžu un ka katras jaunas zināšanas sagādā milzīgu gandarījumu," viņš teica.

Vienā teikumā raksturoja arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Viņaprāt, kvalitatīva izglītība ir turpmākās dzīves un karjeras stūrakmens.

Seile minēja, ka laba un kvalitatīva izglītība dod iespēju izturēties ar cieņu pret citiem, saglabājot cieņu pret sevi.

Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsvēra, ka kvalitatīva izglītība - tās ir iespējas, dzīves kvalitāte un dzīves vērtības.

Uzklausot ministru atbildes, Seile secināja, ka daudzi pedagogi šodien var būt apmierināti, un novēlēja visiem laimīgu jauno mācību gadu.