Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

LNB: Būvnieki nav novērsuši Gaismas pils defektus

© F64

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvnieki - "Nacionālā būvkompāniju apvienība" (NBA) - vēl joprojām nav novērsusi nepabeigtos būvdarbus un konstatētos defektus LNB ēkā, aģentūru LETA informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Komentējot plašsaziņas līdzekļos publicētos pretējos viedokļus starp Kultūras ministriju (KM) un NBA par LNB jaunās ēkas - Gaismas pils - nesakārtoto būvniecības izmaksu jautājumu, LNB norāda, ka šis temats noteikti jāaplūko kontekstā ar nepabeigtajiem būvdarbiem un būtiskiem fiksētajiem defektiem LNB ēkas infrastruktūrā, ko NBA vēl joprojām nav novērsusi. Tādējādi NBA apgalvojums par valsts parādsaistībām šajā situācijā ir morāli nekorekts un juridiski nepamatots.

Balstoties uz oficiālo vēstuli, ko 2015.gada 24.augustā būvuzraudzības uzņēmums "Hill International" nosūtīja NBA par nepabeigto darbu un defektu novēršanas stāvokli LNB jaunbūvē, LNB pauž bažas un stingru kritiku NBA par tās bezdarbību konkrētās situācijas risināšanā.

Saskaņā ar "Hill International" sniegto informāciju LNB ēkas ārējās un iekšējās infrastruktūras defektu, nepabeigto darbu un garantijas laika perioda defektu novēršana nenotiek. Tādējādi netiek pildīta vienošanās, ko paredz 2008.gada 15.maijā starp KM un NBA noslēgtais līgums par LNB būvdarbiem.

Līgums nosaka, ka galvenajam būvuzņēmējam NBA garantijas laika periodā jāpabeidz visi būvuzrauga "Hill International" akceptētie un ar pieņemšanas-nodošanas aktu apstiprinātie neizpildītie būvdarbi, kā arī uz nodošanas brīdi fiksētie un ēkas lietošanas laikā atklātie defekti.

Kopumā kopš 2013.gada decembra līdz šim brīdim pastāv 78 pozīcijas par nepabeigtiem darbiem un defektiem (nav pabeigta grīdu apdare nav novērsta sāļu izdalīšanās no ārsienām, granīta plātņu šuvēm, nav rasts ilglaicīgs tekošā jumta problēmas risinājums, nav novērsta ūdens sūce Rīgas IT Demo centra telpā u.c.) LNB ārējā un iekšējā infrastruktūrā, ko NBA vēl aizvien nav novērsusi.

LNB piebilst, ka galvenais būvuzņēmējs NBA nav iesniedzis "Hill International" iepriekš minēto darbu izpildes grafiku un nav sniedzis nekādus pamatotus paskaidrojumus par līguma nepildīšanas iemesliem.

Jau ziņots, ka vairāki desmiti LNB būvniecībā iesaistīto uzņēmēju pauduši sašutumu par valsts institūciju un amatpersonu bezatbildīgo rīcību, nepildot saistības par LNB projekta īstenošanas pabeigšanu. Pusotru gadu pēc darbu pabeigšanas un apstiprinājuma par to pieņemšanu valsts NBA arvien nav samaksājusi 4,8 miljonus eiro, kas ir pirmā daļa no būvdarbu laikā atbilstoši līgumam ieturētās naudas.

Valsts augstākajām amatpersonām, finanšu ministram Jānim Reiram (V) un kultūras ministrei Dacei Melbārdei (VL-TB/LNNK) adresēto publisko vēstuli parakstījuši 50 uzņēmumu vadītāji, kuru vadībā strādā 4957 darbinieki.

Savukārt KM norāda, ka, mainot LNB būvniecības līguma nosacījumus, NBA cer no valsts iegūt papildus vairāk nekā deviņus miljonus eiro.

Ministrijas pārstāvji norādījuši, ka maksājumi un aprēķini NBA par LNB būvniecības darbiem tiek veikti atbilstoši 2008.gadā noslēgtajam līgumam. Krīzes laikā deflācijas rezultātā samazinājās summa, kura valstij jāmaksā būvniekiem par LNB būvniecību, un kopš 2011.gada būvnieki esot mainījuši viedokli par darbu gala aprēķinu.

KM norādījusi, ka savā publiskajā paziņojumā NBA noklusē, ka saskaņā ar 2015.gada sākumā "Hill International" aprēķināto izmaksu korekciju, kas radusies deflācijas rezultātā, būvnieki valstij ir parādā 5,3 miljonus eiro. Būvnieki šos aprēķinus neesot ne apstiprinājuši, ne nolieguši.