Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Skonto būve" ar sētu norobežojusi piekļuvi gudrona dīķiem

© F64

SIA "Skonto būve" ar sētu norobežojusi piekļuvi gudrona dīķiem, tādējādi liedzot Valsts vides dienestam (VVD) turpināt gudrona dīķu sanācijas projektu, novēroja aģentūra LETA.

Lai gan uzņēmumam bija jāpamet teritorija, tas rīkojies pretēji, un nu teritoriju sadala sēta, neļaujot tehnikai piekļūt pie dīķiem. Pie sētas redzami arī vairāki apsardzes darbinieki.

VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova ir pārliecināta, ka uzņēmums apzināti kavē Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta norisi. Reālie darbi notikuši līdz maijam, un kopš jūnija teritorijā nekādi darbi nav veikti. Koļegova šodien žurnālistiem uzsvēra, ka objektā ir palicis daudz nepadarītu darbu. "Apakšuzņēmējs ir prom ar visu savu tehniku un materiāliem," pauda VVD vadītāja.

"Es kā cilvēks saprotu, ka var rasties domstarpības un strīdi, bet tas ir jārisina tiesā," teica Koļegova. Viņa atzina, ka patlaban ir bažas par to, vai varēs laicīgi pārklāt dīķus ar plēvi, lai nepieļautu piesārņojuma tālāku izplatīšanos. To gan iespējams izdarīt, ja gudrons ir izsmelts un pārklāta tiek dīķu pamatne.

Vienlaikus Koļegova uzsvēra, ka līguma laušana ar uzņēmumu nenozīmē darbu beigas. Tiks gatavots jauns iepirkuma nolikums un jauns darbu veicējs.

Koļegova arī pauda neizpratni, ka uzņēmums turpina apgalvot, ka ir teritorijas saimnieki, lai gan līgums ir lauzts.

Koļegova aģentūrai LETA uzsvēra, ka visas darbības ir saskaņotas gan ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, gan arī ar Finanšu ministriju, kas nozīmē, ka dienests nerīkojas patvaļīgi. Ministrijas atbalstot VVD rīcības plānu.

Gadījumā, ja projektu nevarēs pabeigt laikā, tik zaudēts liels finansējums un sanācija būs jāveic par valsts naudu, teica VVD vadītāja. "No laba komersanta mēs būtu sagaidījuši to rīcību, kādu cerējām sagaidīt," viņa secināja.

Komentējot pirms vairākiem gadiem noslēgto līgumu ar SIA "Skonto būve" par darbu veikšanu, Koļegova norādīja, ka līgums netika noslēgts par traktoriem un dažām mašīnām, bet arī par to, ka būs speciālisti, kas zinās, kādi darbi darāmi. Tas arī nozīmē, ka uzņēmumam bija jāaprēķina, cik liels daudzums gudrona ir dīķos, jo šis objekts nācis mantojumā no Padomju savienības un nav atstāta nekāda dokumentācija, kas liecinātu par gudrona daudzumu un sastāvu dīķos.

Lai gan VVD darbinieki tiek ielaisti norobežotajā teritorijā, tehnikas ievešana varētu provocēt vardarbību, un būtu jāmaksā arī par sabojāto sētu, viņa izteicās.

SIA "Skonto būve" jurists Gvido Seņkāns aģentūrai LETA skaidroja, ka sēta uzlikta, jo uzņēmumam joprojām ir atbildība par drošību objektā, lai neviens patvaļīgi neiekļūtu. Savukārt VVD darbinieki pēc saskaņošanas tiek ielaisti.

Viņš arī pauda, ka VVD nolīgtajai apsardzei neesot tiesību atrasties objektā.

Kā ziņots, VVD 28.augustā pārņēma apsardzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā, savukārt "Skonto būve" uzskata, ka notikusi krimināli sodāma rīcība, un lūgusi Valsts policiju par šo faktu sākt kriminālprocesu.

VVD norāda, ka uzņēmumam vairākkārt ir lūgts atbrīvot teritoriju, kas nav darīts. Tikmēr "Skonto būve" jaunās apsardzes ierašanos nodēvējusi par ielaušanos, ko veikusi bruņota privātā apsardzes kompānija.

VVD šorīt publiskojis videomateriālu, kurā redzama Inčukalna gudrona dīķu teritorijas apsardzības pārņemšana. Lai gan "Skonto būve" apgalvoja, ka apsardzes pārņemšana notikusi, veicot ielaušanos, videomateriālā neviena vardarbīga aina nav redzama.