Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

IESKATIES: Arnis Krauze aizstāv bēgļus

© theguardian.com

Raidījumu vadītājs Arnis Krauze savā Facebook profilā publicējis personīgo viedokli par ziņu, kas satricinājusi visu pasauli, atklājot patiesās šausmas par skarbās bēgļu dzīves realitāti- krastā izskaloto sīriešu bērna līķi.

"Es šeit feisbukā reti rakstu par nopietniem tematiem. Tviteris tiem, šķiet, piemērotāks. Un tomēr tvitera 140 zīmes dažkārt ierobežo izteikšanās iespējas. Šodien mani patiesi emocionāli uzrunāja un satrieca bilde ar divgadīgu sīriešu puiku, kurš vakar izskalots jūras krastā starp Grieķijas Kosas salu un Bodrumas pilsētu Turcijā.

Šovasar tur biju un redzēju daudzos bēgļus. Biju tur, atpūtos, peldēju, smaidīju un tagad grūti aptvert, ka turpat pludmalē izskalo bērnu. Tos, kuri runā par baltās rases pārākumu vai izsaka viedokli "lai tie melnie vācās uz Āfriku", nav jēgas uzrunāt un pārliecināt par cilvēcību. Bet visiem pārējiem tomēr vēlos teikt, kas šis nav tikai stāsts par bēgļiem, imigrantiem vai kā nu vēl viņus dēvē.

Šis ir visupirms istāsts par CILVĒKIEM. Īpaši sīriešiem, kuri tiešām bēg no kara šausmām. Un tie, kuri portālu komentāros spriedelē, ka imigranti ir tikai vīrieši, kur tad sievietes un bērni, lai vēlreiz ieskatās šajā bildē. Mēs piedzīvojam lielāko bēgļu krīzi kopš Otrā pasaules kara un naivi domāt, ka mums tā ies secen.

250 bēgļus mēs pat nepamanītu, 2500 jau būtu daudz problemātiskāk uzņemt un kamēr ir iespēja doties, piemēram, uz Zviedriju es pat šaubos, vai te daudzi izvēlētos palikt. Lai vai kā, atcerēsimies, ka tie ir tādi paši cilvēki kā mēs, arī tas mazais puika, kuram atrastos tak vieta dzīvot Latvijā, bet kurš savu dzīvi beidzis Vidusjūras pludmales smiltīs."