Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Balvu par mūža ieguldījumu būvindustrijā saņem seši nozares veterāni

© F64

Šodien svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) pasniedza balvas Latvijas 12 labākajiem inženieriem, arhitektiem, būvmateriālu ražotājiem, mācībspēkiem un zinātniekiem, kurus būvindustrijas sabiedriskās organizācijas un profesionāļi ir atzinuši par prestižās "Būvindustrijas lielās balvas" cienīgiem.

"Būvindustrijas lielo balvu" kategorijā "Mūža ieguldījums būvindustrijā" saņēma seši būvindustrijas veterāni, kuru darba stāžs pārsniedz 40 un pat 50 gadus, bet kuri joprojām ir aktīvi nozarē. Balvu šajā kategorijā saņēma uzņēmuma "LBS - Konsultants" eksperts, būvinženieris, lektors Rodrigo Pelsis par ekspertīzi nozīmīgos projektos un aktīvu līdzdalību nozares normatīvo aktu izstrādē, SIA "8.CRB" tehniskais direktors ceļu inženieris Juris Anitens par ieguldījumu Latvijas ceļu būves attīstībā un apjomīgu un sarežģītu objektu vadību, bijušais AS "Liepājas metalurgs" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs, būvmateriālu ražotājs, kurš uzņēmumā nostrādājis 45 gadus, no liešanas operatora kļūstot par uzņēmuma vadītāju. Tāpat balvu saņēma Latvijas Lauksaimniecības universitātes emeritētā profesore Silvija Štrausa par pašaizliedzīgu darbu jauno būvniecības speciālistu sagatavošanā, SIA "Graf-X" īpašniece arhitekte Ruta Krūskopa par daudzu sabiedriski nozīmīgu ēku projektēšanu un ieguldījumu Latvijas arhitektūras attīstībā un SIA "Zenico" arhitekts Viktors Valgums par nozīmīgiem projektiem, jauno arhitektu izglītošanu un sabiedrisko darbu.

"Būvindustrijas lielo balvu" kategorijā "Gada inženieris" saņēma SIA "Re&Re Būve" valdes priekšsēdētājs būvinženieris Valdis Koks, AS UPB galvenais inženieris, metāla konstrukciju projektētājs Māris Veits, SIA "Merks" projektu direktors būvinženieris Ivo Brālēns un SIA "A.Ābeles inženieru birojs" valdes loceklis - projektētājs enerģētiķis Armands Ābele.

Savukārt balvu kategorijā "Gada arhitekts" saņēma SIA "Valeinis un Stepe" valdes priekšsēdētājs un vadošais arhitekts Ģirts Valeinis.

Tikmēr kategorijā "Gada jaunais inženieris" godināts jaunais konstruktors un projektētājs Andrejs Semjonovs no SIA "Skonto PREFAB", kurš trīs gadu laikā jau kļuvis par vecāko būvinženieri.

Visi 12 laureāti saņēma pēc mākslinieces Katrīnas Vasiļevskas ieceres Andra Vītola veidoto "Pamatakmeni", kas simbolizē pamatīgumu, ilgtspēju un spēju enerģētiski balstīt gan ēkas, gan cilvēkus, kā arī citas nozīmīgas balvas. Tika pasniegtas arī žūrijas atzinības balvas un speciālās balvas no VAS "Latvijas Valsts autoceļi", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, "Knauf", STO, "Sadolin", Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienības un Eiropas Civilo inženieru padomes (ECCE).

Latvijas iedzīvotāju simpātiju balvas tika pasniegtas jaunajam inženierim Ivo Keišam, inženierim Mārim Veitam un nozares veterānam Jurim Anitenam, kuri ieguva visvairāk balsu interneta balsojumā "www.buvindustrijaslielabalva.lv". Balsot no vienas IP adreses bija iespējams tikai vienu reizi. Balsotāju lielais skaits - 4215 - norāda uz sabiedrības interesi par šo valsts mēroga balvu un cieņu pret kandidātiem, norāda balvas organizatori.

Vējonis un Reizniece-Ozola savās uzrunās "Būvindustrijas lielās balvas" kandidātiem uzsvēra, ka ikviena būvniecības nozares projekta veiksmīgā īstenošanā izšķirošā loma ir ar būvniecību saistītu profesiju speciālistiem - viņu spējai plānot, projektēt, rēķināt, radīt, veidot. Gerhards atzīmēja, ka izcili būvnieki strādā visā Latvijā. Proti, gandrīz puse laureātu ir no Latvijas reģioniem.

Lai noskaidrotu "Būvindustrijas lielās balvas" laureātus, nozares sabiedrisko organizāciju izveidota žūrijas komisija, 30 būvindustrijas profesionāļi, izvērtēja 31 kandidātu, kurus apbalvošanai izvirzīja uzņēmumi, sabiedriskās organizācijas, pašvaldības, darba devēji, projektu pasūtītāji un privātpersonas, pamatojot, kāpēc tieši šis būvnieks ir pelnījis nozares augstāko apbalvojumu. Kategorijā "Gada inženieris/arhitekts" bija jāiesniedz arī vismaz divi ieteikumi no kolēģiem, pasūtītājiem vai sadarbības partneriem. Ar lielāko daļu kandidātu žūrija tikās klātienē. Kandidāti atzīst, ka tas ir pagodinoši - būt izvirzītiem, personiski tikties ar kompetentiem žūrijas locekļiem un paust viņiem savu redzējumu par būvniecību.

"Būvindustrijas lielās balvas" mērķis ir izcelt cilvēkus - nozares darbiniekus, pateicoties kuriem ir tapušas izcilas būves un izglītoti jaunie būvnieki. "Būvindustrijas lielo balvu" jau trešo gadu organizē žurnāls "Būvinženieris" un Latvijas Būvinženieru savienība sadarbībā ar citām būvindustrijas profesionālajām nevalstiskajām organizācijām.