Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Patvēruma meklētāju apskati veiks tā paša dzimuma amatpersonas

© Scanpix

Ja patvēruma meklētāja apskate būs saistīta ar ķermeņa atkailināšanu vai pārmeklēšanu, apskati veiks tā paša dzimuma amatpersona, par to šodien sēdē vienojās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Uzklausot ekspertu atzinumus, komisijas deputāti šodien atbalstīja vairākus priekšlikumus grozījumiem Patvēruma likumā. Lielākoties izskatītie priekšlikumi tika atbalstīti ar balsu pārsvaru, vien pie atsevišķiem priekšlikumiem deputātu domas dalījās, tādēļ bija nepieciešami ekspertu komentāri, tostarp no Valsts robežsardzes. Atbalstīto priekšlikumu autori bija Latvijas Cilvēktiesību centrs, kā arī Saeimas Juridiskais birojs, kura priekšlikumi lielākoties bija redakcionāli.

Starp atbalstītajiem priekšlikumiem bija arī Latvijas Cilvēktiesību centra apspriešanai izteiktais priekšlikums. Otrā lasījuma redakcijā minēts, ka, aizturot patvēruma meklētāju, Valsts robežsardzes amatpersona veic personas mantu apskati un sastāda protokolu. Ja personas apskate ir saistīta ar ķermeņa atkailināšanu vai pārmeklēšanu, apskati var veikt tā paša dzimuma amatpersona, nepiedaloties pretējā dzimuma personām, izņemot ārstniecības personālu. Deputāti atbalstīja izmaiņas, nosakot, ka apskati veiks tā paša dzimuma amatpersona.

Tāpat deputāti vienojās, ka nepilngadīgos aizturēs vien izņēmuma gadījumos.

Iepriekšējā sēdē komisijas deputāti atlika lemšanu par vairākiem grozījumiem, vienojoties pirms tam uzklausīt nozares speciālistus. Komisija nolēma nebalsot par Romualda Ražuka (V) priekšlikumu noteikt, ka nepilngadīgiem patvēruma meklētājiem ir tiesības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saņemt visu medicīnisko palīdzību, kuras nesniegšana var radīt apdraudējumu bērna attīstībai un veselībai. Līdzīgu priekšlikumu iesniedza arī biedrība "Glābiet bērnus".

Tāpat komisija vēl nebalsoja par deputāta Mārtiņa Bondara (LRA) priekšlikumu Patvēruma likumā noteikt valdībai pienākumu izstrādāt patvēruma meklētāju, bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācijas pamatnostādnes. Bondars vēlējās papildināt likumprojektu ar pantu par patvēruma meklētāju, bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācijas pamatnostādnēm, kuru izstrādi turpmākajiem četriem gadiem nodrošina valdība, pēc tam tās apstiprinot Saeimā. Juridiskā biroja pārstāve aicināja komisiju vēl par šo priekšlikumu nelemt, līdz ar to tika nolemts pie tā atgriezties vēlāk.

Nākamā sēde, kad komisija turpinās darbu pie šī likumprojekta, būs 13.oktobrī.